VGA kabels

Een VGA-kabel van hoge kwaliteit bestel je snel en voordelig bij Kabelwinkelonline. Met een VGA-kabel verbind je een monitor of een andere display met een computer. Ook als je op zoek bent naar een haakse VGA-kabel of een VGA-verlengkabel hebben wij een geschikte oplossing. Behalve standaard VGA-kabels bestaan er ook VGA-kabels en adapters in combinatie met een ander type videopoort zoals HDMI, (mini) DisplayPort of DVI. Uitgebreide informatie over VGA-kabels en adapters vind je onderaan de pagina. Hulp nodig? Bel ons op 046 - 850 28 18 voor persoonlijk advies (tijdens kantooruren) of stel je vraag via het contactformulier.

Wat is een VGA-kabel?

De afkorting VGA staat voor Video Graphics Array. De VGA-standaard werd in 1987 door het bedrijf IBM ontwikkeld en is geschikt voor het overbrengen van een analoog beeldsignaal. Een VGA-kabel wordt gebruikt voor het aansluiten van een monitor, beamer of een andere display op een computer. De VGA-interface, ook wel een 15-pin SUB D HD aansluiting of 15 pin D-SUB HD-poort genoemd, heeft 15 contacten (drie horizontale rijen van vijf) en is te herkennen aan een blauwe achtergrond (sinds enige tijd wordt er ook wel een grijze achtergrond gebruikt).

Hoewel er al jaren wordt beweerd dat de analoge VGA-interface zal gaan verdwijnen en volledig zal worden vervangen door zijn digitale opvolgers worden er nog steeds veel computers uitgerust met een VGA-uitgang. In eerste instantie werd beweerd dat VGA zou worden vervangen door DVI (Digital Visual Interface). Echter, al snel bleek dat dit, mede door de verscheidenheid aan DVI-connectoren en de daarmee gepaard gaande onduidelijkheid voor de consument, niet het geval te zijn. Vervolgens werd verwacht dat eerst HDMI (High Definition Multimedia Interface) en vervolgens DisplayPort een einde zou maken aan de VGA-standaard maar na al die jaren is de oude vertrouwde analoge VGA-interface nog steeds niet van het toneel verdwenen.

Welke VGA-kabel kopen?

Welke VGA-kabel of adapter je nodig hebt is afhankelijk van het type videopoort dat er op je computer en display zit. Hebben zowel je computer en je monitor een VGA-poort dan volstaat onderstaande standaard VGA-kabel:

VGA kabel

Wil je liever een VGA-kabel met aan een kant een 90˚ haakse connector of ben je op zoek naar een VGA-verlengkabel om een bestaande VGA-kabel te verlengen kies dan een van de volgende opties:

haakse VGA kabel

VGA verlengkabel


Behalve de bovenstaande standaard VGA-kabels bestaan er ook VGA-kabels die VGA combineren met een ander type monitor-interface. In het vervolg leggen wij het verschil uit tussen de diverse opties zodat je de juiste keuze kan maken:

VGA in combinatie met HDMI, DisplayPort of DVI

1. VGA in combinatie met HDMI
Laten wij beginnen met de combinatie tussen VGA en HDMI. Hoewel VGA naar HDMI zeer goed mogelijk is komt de combinatie HDMI naar VGA in de praktijk veel vaker voor. Is het laatste het geval dan wil je waarschijnlijk een computer met een HDMI-poort (uitgang) verbinden met een (tweede) monitor met een VGA-ingang. Een HDMI naar VGA kabel om beide apparaten met elkaar te verbinden bestaat helaas niet, of beter gezegd, bestaat wel maar werkt in de praktijk (meestal) niet! Het is technisch gezien niet mogelijk om een digitaal HDMI-signaal en een analoog VGA-signaal te verenigen in een kabel. Echter, met een adapter of een omvormer, ook wel een converter genoemd, is dit wel mogelijk. Het verschil tussen een HDMI naar VGA adapter en een HDMI naar VGA omvormer is dat een omvormer voeding nodig heeft (stroom via een meegeleverde netvoedingsadapter) en een adapter niet. Klik op een van onderstaande links als je op zoek bent naar een HDMI naar VGA adapter of omvormer:

HDMI naar VGA adapter zonder audio

HDMI naar VGA adapter met audio

HDMI naar VGA omvormer met audio

Wil je b.v. een computer met een VGA-uitgang aansluiten op een monitor of een andere display met een HDMI-ingang dan kan dit alleen met onderstaande VGA naar HDMI omvormer (converter):

VGA naar HDMI omvormer met audio

2. (mini) DisplayPort naar VGA
Ten tweede is er een combinatie mogelijk tussen DisplayPort (DP) en VGA of mini DisplayPort en VGA. Een (mini) DisplayPort naar VGA kabel of adapter is geschikt voor het converteren van een digitaal beeldsignaal naar een analoog beeldsignaal met een maximale resolutie tot 1920x1080 en wordt gebruikt voor het aansluiten van een monitor of een andere display met een VGA-ingang op een computer met een (mini) DisplayPort-uitgang. Let op, het videosignaal loopt uitsluitend van (mini) DisplayPort naar VGA en niet andersom. Klik op een van onderstaande links:

DisplayPort naar VGA kabel of DisplayPort naar VGA adapter

mini DisplayPort naar VGA kabel of mini DisplayPort naar VGA adapter

Ben je de trotse eigenaar van een computer met een mini DisplayPort-interface dan hebben wij tot slot nog onderstaande tip voor je:

mini DisplayPort naar HDMI + DVI + VGA adapter

3. VGA in combinatie met DVI
Ten derde is er nog de combinatie tussen DVI en VGA of andersom. Een DVI - VGA kabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog beeldsignaal met een maximale resolutie tot 1024x768:

DVI - VGA kabel

VGA in combinatie met USB, SCART of BNC

Tot slot noemen wij nog onderstaande combinaties tussen VGA en respectievelijk USB, SCART en BNC. Met de komst van de nieuwe generatie USB, USB 3.1, en bijbehorende nieuwe USB C interface ontstaan er ook weer nieuwe combinaties met bestaande interfaces:

USB C - VGA adapter of USB C - VGA + USB 3.0 A + USB 3.1 C adapter

(Voor uitgebreide informatie over USB 3.1 klik hier).

Ben je op zoek naar een MHL adapter (Mobile High-Definition Link) waarmee je een Android smartphone of tablet met een micro USB poort kunt verbinden met b.v. een beamer, klik dan op onderstaande link:

MHL adapter

Leef je nog volledig in het analoge tijdperk en wil je een verbinding tot stand brengen van SCART naar VGA, b.v. om een televisie aan te sluiten op een beamer of om een monitor met vijf BNC-poorten te verbinden met een computer met een VGA poort, klik dan op een van ondertsaande twee links:

SCART - VGA kabel

VGA - BNC kabel

Kom je er zelf niet helemaal uit of heb je aanvullende informatie nodig met betrekking tot VGA-kabels? Neem gerust even contact met ons op, wij adviseren je graag welke VGA-kabel of adapter het meest geschikt is voor jouw toepassing. Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar op 046 - 850 28 18 (tijdens kantooruren) of stel je vraag via het contactformulier, wij helpen je graag!