USB kabels

Wie heeft er niet een of meerdere USB-kabels in huis? Dit is niet zo verwonderlijk gezien het grote gemak en de vele toepassingen waarvoor een USB-kabel allemaal wordt gebruikt. Of je nu een printer of een harde schijf wil verbinden met je computer of je smartphone of tablet wil synchroniseren en/of opladen via je laptop of het stopcontact je doet het allemaal in een handomdraai met de juiste USB-kabel. Wat je toepassing ook is bij Kabelwinkelonline bestel je snel en voordelig de USB kabel die je zoekt. Uitgebreide informatie over USB-kabels, waaronder mini USB-kabels, micro USB-kabels en USB On-The-Go adapters, vind je onderaan de pagina.

Welke versie USB kabel kopen?

USB is de afkorting van Universal Serial Bus en is veruit de meest populaire digitale datapoort die er bestaat. De USB-standaard werd in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld door Intel. Inmiddels bestaan er vijf verschillende versies USB waarvan USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1 op dit moment het meest gangbaar zijn:

USB 1.0 (USB LowSpeed, 1.5 Mb/s)
USB 1.1 (USB FullSpeed, 12 Mb/s)
USB 2.0 (USB HighSpeed, 480 Mb/s)
USB 3.0 (USB SuperSpeed, 4.8 Gb/s)
USB 3.1 (USB SuperSpeed+, 10 Gb/s)

Deze vijf versies USB verschillen niet alleen van elkaar qua maximale overdrachtssnelheid, ze hebben, op een enkele uitzondering na, ook nog eens verschillende connectoren. Dit kan tot verwarring leiden omdat sommige connectoren, hoewel zij er aan de buitenkant anders uitzien, toch dezelfde naam hebben… Hieronder lichten wij de vijf meest voorkomende USB connectoren nog even kort toe:

Een USB A connector is een platte USB connector die geschikt is voor aansluiting aan de computerzijde. Voor zowel USB 2.0 (zwarte codering) als USB 3.0 (blauwe codering) wordt gebruik gemaakt van (uiterlijk) dezelfde USB A connector.

USB 2.0 A male
USB 3.0 A male

Een USB B connector is een “vierkante” connector die o.a. wordt gebruikt voor het aansluiten van een printer of een harde schijf (HDD). Let op, hoewel USB B connectoren er voor USB 2.0 en USB 3.0 verschillend uitzien, hebben zij toch dezelfde naam!

USB 2.0 B male
USB 3.0 B male

Een USB C connector lijkt qua vorm nog het meeste op een micro USB connector met als grote voordeel dat een USB C connector “draaibaar” is. Het maakt dus niet meer uit op welke manier je de connector in een USB 3.1 poort steekt, hij past altijd!

USB 3.1 C male

Een mini USB connector, ook wel mini USB B genoemd, komt uitsluitend voor bij USB 2.0

mini USB 2.0 B male

Tot slot is er nog de micro USB connector, ook wel micro USB B genoemd. Voor micro USB B geldt hetzelfde als voor USB B. Ondanks het feit dat micro USB connectoren er voor USB 2.0 en USB 3.0 verschillend uitzien hebben zij toch dezelfde naam!

micro USB 2.0 B male
micro USB 3.0 B male

De maximale lengte van een USB kabel bedraagt officieel 5 meter. Voor het verlengen van een bestaande USB kabel gebruik je uiteraard een USB verlengkabel. Zorg ervoor dat de totale kabellengte van beide USB kabels samen nooit langer is dan 5 meter. Wil je toch een grotere afstand overbruggen, maak dan gebruik van een actieve USB verlengkabel of een USB verlengkabel via UTP.


Overige USB kabels en adapters

Behalve “universele” USB kabels, dat wil zeggen USB kabels met aan beide zijden een van bovengenoemde vijf USB connectoren, bestaan er ook nog de nodige “bijzondere” USB kabels. Ten eerste onderscheiden wij USB kabels voor het opladen en/of synchroniseren van een smartphone of een tablet die behalve een USB A connector aan de ene kant zijn voorzien van een merk gebonden connector aan de andere kant, zie onderstaande links:

Apple Lightning naar USB 2.0 A kabel of Apple 30-pin naar USB 2.0 A kabel
Samsung 30-pin naar USB 2.0 A kabel

Ten tweede onderscheiden wij USB kabels waarmee je een digitale camera verbind met een computer of een televisie. Wij hebben USB kabels voor de volgende camera merken: Canon, Fuji, Kodak, Minolta, Nikon, Olympus, Samsung en Sony. Klik op onderstaande link als je op zoek bent naar een camera naar USB kabel:

Camera naar USB 2.0 A kabels

Ten derde onderscheiden wij de zogenaamde USB adapters. Met behulp van een USB On-The-Go adapter, kortweg USB OTG genoemd, verbind je randapparatuur met een USB-poort (o.a. harde schijf, USB-stick) zonder tussenkomst van een computer rechtstreeks met je mobiele apparatuur (o.a. smartphone, tablet). Een USB OTG adapter komt voor in de volgende drie varianten:

USB On-The-Go adapter, USB 2.0 A female - mini USB B male
USB On-The-Go adapter, USB 2.0 A female - micro USB B male
USB On-The-Go adapter, USB 2.0 A female - Samsung 30-pin male

Daarnaast zijn er nog de nodige USB 3.1 adapters die behalve deze OTG-functie ook geschikt zijn voor het converteren van een beeld-, geluid-, en/of datasignaal, zie onderstaande links:

USB adapter, USB 3.1 C male - HDMI A female of USB adapter, USB 3.1 C male - HDMI A + USB 3.1 C + USB 3.0 A female
USB adapter, USB 3.1 C male - VGA female of USB adapter, USB 3.1 C male - VGA + USB 3.1 C + USB 3.0 A female
USB adapter, USB 3.1 C male - RJ45 female

Tot slot noemen wij nog de PS/2 naar USB adapter en de USB naar Parallel adapter c.q. kabel. Met een PS/2 naar USB adapter verbind je een muis en een toetsenbord met een PS/2-aansluiting (6-pin mini DIN) met een computer en met een USB naar Parallel adapter verbind je een printer met een parallelle poort (IEEE1284, 36-pin Centronics) met een computer. Via onderstaande links ga je direct naar de betreffende producten:

PS/2 naar USB 2.0 A adapter
USB 2.0 A naar Parallel adapter

Weet je niet precies welke USB kabel of adapter je voor jouw toepassing nodig hebt, of kun je wellicht aanvullend advies gebruiken? Neem gerust even telefonisch contact met ons op via 046 - 850 28 18 (tijdens kantooruren) of via het contactformulier. Wij helpen je graag!