Tulp kabels

Een tulpkabel van hoge kwaliteit bestel je snel en voordelig bij Kabelwinkelonline. Een tulpkabel wordt gebruikt voor diverse audio- en videotoepassingen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de digitaal coaxiaal kabel, composiet kabel en component kabel. De meest gangbare tulpkabels zijn nog altijd de stereo audiokabels en dan met name de "standaard" tulpkabel en de jack tulp kabel. Maar ook adapters van tulp naar jack en DIN of omgekeerd zijn erg populair. Uitgebreide informatie over tulpkabels en adapters vind je onderaan de pagina, of neem contact met ons op voor persoonlijk advies, wij vertellen je graag welke tulpkabel geschikt is voor jouw toepassing…

Wat is tulp?

Tulp is de Nederlandse benaming voor RCA. Overige benamingen voor RCA zijn phono en cinch. Het Amerikaanse bedrijf RCA, onder andere bekend van het gelijknamige platenlabel, is de bedenker van de RCA-standaard. De reden waarom de RCA-standaard werd ontwikkeld is omdat de productie en de assemblage van de voorganger van de RCA-plug, de 5-pin DIN-connector (de vijf contacten staan in een boog van 180 graden) nogal tijdrovend en prijzig was. Het grote voordeel van de 5 polige DIN-plug ten opzichte van de tulpstekker is dat met een 5 polige DIN-stekker (Deutsches Institut für Normung) zowel stereo opname als weergave mogelijk is met één connector. Ter vergelijking, met tulp heb je hier vier connectoren voor nodig, twee voor stereo opname en twee voor stereo weergave. Een tulp kabel wordt gebruikt voor diverse audio- en videotoepassingen. In het vervolg leggen wij je uit welke tulp kabel of adapter je voor jouw toepassing nodig hebt.


Welke tulp kabel heb ik nodig?

1. Tulp audiokabels
Een tulp audiokabel is geschikt voor het overbrengen van een mono of een stereo geluidsignaal. Tulp audiokabels kunnen worden verdeeld in digitale en analoge tulpkabels. Een digitaal coaxiaal kabel is een tulpkabel waarmee een digitaal stereo geluidssignaal kan worden verstuurd. Een digitaal coaxiaal kabel wordt net als een optische kabel ook wel een S/PDIF-kabel genoemd. Het verschil tussen een optische kabel en een digitaal coaxiaal kabel is dat bij een optische kabel het audiosignaal wordt verstuurd over een glasvezel en bij een digitaal coaxiaal kabel over een koperdraad (elektrisch). De nog altijd populaire analoge tulp audiokabels zijn de mono subwoofer kabel en de stereo tulpkabel. Daarnaast zijn audiokabels en adapters waarbij tulp wordt gecombineerd met jack of DIN erg populair. Met de “Keuzehulp” in de linker kolom vind je snel de “tulp jack” of “tulp DIN” kabel of adapter die je zoekt...

2. Tulp videokabels
Een tulp videokabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog beeldsignaal al dan niet in combinatie met een analoog audiosignaal. Sinds de komst van dé digitale videokabel, de HDMI-kabel, is de populariteit van de analoge tulp videokabel sterk verminderd. Het kiezen van de juiste tulp videokabel is redelijk eenvoudig, je hebt hierbij namelijk de keuze uit een composiet of een component tulpkabel. Bij een composiet kabel worden de componenten Y voor luminantie (zwart/wit) en C voor chrominantie (kleur) gecomprimeerd tot een enkel beeldsignaal (gele tulp), ook wel een CVBS-signaal genoemd. Klik hier als je een composiet beeldsignaal wil combineren met een analoog stereo audiosignaal. Bij een component kabel kabel wordt het videosignaal opgebouwd uit drie componenten, Y, Pb en Pr. Y staat voor luminantie (zwart/wit), Pb voor het kleurverschilsignaal blauw en Pr voor het kleurenverschilsignaal rood. Een component kabel, in de volksmond ook wel een RGB-kabel genoemd, verstuurd, in verhouding tot een S-Video kabel en een composiet kabel, kwalitatief gezien het beste analoge videosignaal.


Hulp bij tulp!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies bij de keuze van je tulpkabel of adapter neem dan even contact met ons op. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar op 046 - 850 28 18 (tijdens kantooruren) of stel je vraag via het contactformulier (snel antwoord!). Wij helpen je graag!