SMA kabels

Naar welke SMA-kabel je ook op zoek bent, bij Kabelwinkelonline vind je altijd de SMA-kabel die je zoekt. En je hebt hem ook nog eens snel en voordelig in huis! Een SMA-kabel lijkt erg veel op een F-connector kabel, vandaar dat beide type kabels nogal eens met elkaar worden verward… Neem in het geval van twijfel gerust even contact met ons op, wij vertellen je graag welke kabel geschikt is voor jouw toepassing. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 046 - 850 28 18 (tijdens kantooruren) of via het contactformulier. Uitgebreide informatie over SMA-kabels en aanverwante producten zoals SMA-adapters en SMA-connectoren vind je onderaan de pagina.

3 Artikel(en)

per pagina

3 Artikel(en)

per pagina

Wat is een SMA-kabel?

De afkorting SMA staat voor SubMiniature version A. Een SMA-connector is een schroefbare coaxiale RF-connector die in de jaren zestig van de vorige eeuw werd ontwikkeld omdat er behoefte was aan een compacte connector die op een gebruiksvriendelijke manier kon worden gekoppeld. Een SMA-connector heeft een impedantie van 50 Ohm.

Hoewel SMA oorspronkelijk werd ontwikkeld voor het gebruik van gelijkstroom tot 18 GHz wordt een SMA-kabel, in de meest voorkomende gevallen uitgerust met RG174-antennekabel, met name gebruikt voor mobiele telefonie en WiFi-toepassingen zoals b.v. modems, routers, antennes en (satelliet)decoders.

Zoals al even aangegeven in de introductie bovenaan de pagina lijkt een SMA-kabel visueel erg veel op een F-connector kabel. Ondanks deze gelijkenis verschillen de SMA-connector en F-connector (75 Ohm) wel degelijk van elkaar. Het verschil in afmeting tussen beide bedraagt ongeveer 2 mm. SMA en F kunnen dan ook niet rechtstreeks met elkaar worden verbonden, dit is alleen mogelijk met behulp van een adapter, ook wel verloopstekker genoemd. In het vervolg van deze tekst staat een link waarmee je direct naar de categorie SMA-adapters gaat.


Verschillende soorten SMA-connectoren

Niet elke SMA-kabel is hetzelfde. Er bestaan vier verschillende soorten SMA-connectoren die in combinatie met elkaar weer resulteren in diverse varianten SMA-kabels. Een SMA-connector kan verschillen qua geslacht en polariteit. Hieronder lichten wij alle vier de types SMA-connectoren uitgebreid toe:

1. SMA male
Een mannelijke SMA-connector met standaard polariteit heeft een pin aan de binnenzijde en schroefdraad aan de binnenzijde en kan alleen rechtstreeks worden gekoppeld met een vrouwelijke SMA-connector met standaard polariteit (zie 2).

2. SMA female
Een vrouwelijk SMA-connector met standaard polariteit heeft een pin-ingang aan de binnenzijde en schroefdraad aan de buitenzijde en kan alleen rechtstreeks worden gekoppeld met een mannelijke SMA-connector met standaard polariteit (zie 1).

3. RP-SMA male
Een mannelijke SMA-connector met omgekeerde polariteit (Reverse Polarity SMA, vaak afgekort tot RP-SMA of RSMA) heeft een pin-ingang aan de binnenzijde en schroefdraad aan de binnenzijde en kan alleen rechtstreeks worden gekoppeld met een vrouwelijke SMA-connector met omgekeerde polariteit (zie 4).

4. RP-SMA female
Een vrouwelijke SMA-connector met omgekeerde polariteit (Reverse Polarity SMA, vaak afgekort tot RP-SMA of RSMA) heeft een pin aan de binnenzijde en schroefdraad aan de buitenzijde en kan alleen rechtstreeks worden gekoppeld met een mannelijke SMA-connector met omgekeerde polariteit (zie 3).

Samengevat, het verschil in polariteit heeft dus alleen betrekking op het geslacht van de binnenste pin (pin versus pin-ingang). De schroefdraad zit zowel bij standaard polariteit als bij omgekeerde polariteit altijd aan dezelfde zijde (mannelijk: schroefdraad aan de binnenzijde, vrouwelijk: schroefdraad aan de buitenzijde).

Zoals al even eerder aangegeven zijn SMA-connectoren met standaard polariteit niet rechtstreeks compatibel met SMA-connectoren met omgekeerde polariteit. Echter, met behulp van een SMA-adapter is het wel mogelijk om beide te koppelen. Ook voor de conversie van SMA naar bijvoorbeeld BNC of N vind je hier diverse oplossingen. Klik hier als je op zoek bent naar een (onderdeel van een) losse SMA-connector.

Tot slot, heb je na bovengenoemde uitleg toch nog een vraag over SMA-kabels neem gerust even contact met ons op voor nadere uitleg. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 046 - 850 28 18 of stel je vraag via het contactformulier. Wij helpen je graag!