Optische kabels

Een optische kabel in de door jouw gewenste kwaliteit en kabellengte bestel je snel en voordelig bij Kabelwinkelonline. Een optische kabel is geschikt voor het overbrengen van een digitaal stereo audiosignaal en wordt gebruikt voor diverse toepassingen. Welke optische kabel je nodig hebt is afhankelijk van het type aansluiting op je apparatuur. Behalve de standaard TosLink connector bestaat er ook een 3.5 mm optische connector. Uitgebreide informatie over optische kabels en aanverwante accessoires zoals optische adapters, schakelaars, splitters en omvormers vind je onderaan de pagina...

4 Artikel(en)

per pagina

4 Artikel(en)

per pagina

Welke optische kabel kopen?

De optische kabel, ook wel S/PDIF kabel genoemd, is ontwikkeld door Toshiba. De oorspronkelijke naam van een optische kabel, Toshiba Link, is na verloop van tijd veranderd in kortweg TosLink. Zoals gezegd komt een optische kabel voor met twee soorten connectoren. Veruit de meest voorkomende variant is de “standaard” TosLink connector, daarnaast bestaat er nog een 3.5 mm optische connector, ook wel mini TosLink of mini optic(al) genoemd, voor het aansluiten van een portable audioapparaat met een optische in- of uitgang op o.a. een versterker. Zo’n mini TosLink connector heeft hetzelfde formaat als een mini jack connector. Het kwaliteitsverschil tussen optische kabels wordt met name bepaald door het materiaal waarvan de geleider is gemaakt. Goedkope optische kabels hebben vaak een POF-geleider (Plastic Optic Fiber) terwijl de geleider van duurdere TosLink kabels is vervaardigd van glasvezel (zie specificaties op productniveau).


Overige optische accessoires

Naast optische kabels bestaan er nog diverse aanverwante accessoires zoals optische adapters, schakelaars, splitters en omvormers. De twee meest voorkomende optische adapters zijn een optische verloopstekker waarmee je een mannelijke TosLink connector verandert in een mannelijke mini TosLink connector en een optisch koppelstuk waarmee je twee optische kabels met elkaar verbindt.

Omdat steeds meer apparaten een optische in- of uitgang hebben kan het voorkomen dat je aansluitmogelijkheden te kort komt om al je apparatuur “digitaal” met elkaar te verbinden. Een optische schakelaar, ook wel optische switch genoemd, of een optische splitter, ook wel een optische verdeler genoemd, kan in dat geval een handige oplossing bieden.

Een ander voorkomend probleem is dat niet alle apparatuur is uitgerust met hetzelfde type digitale in- of uitgang (interface). Vaak komt het voor dat een apparaat is voorzien van een optische in- of uitgang (zwarte codering) of een digitaal coaxiale in- of uitgang (oranje codering). Om apparatuur met verschillende digitale interfaces toch met elkaar te kunnen verbinden kan een van onderstaande omvormers (converters) uitkomst bieden:

Digitaal coaxiaal naar digitaal optisch converter
Digitaal optisch naar digitaal coaxiaal converter
Digitaal coaxiaal of optisch naar digitaal optisch of coaxiaal converter

Voor het converteren van een analoog naar een digitaal audiosignaal of andersom heb je een van onderstaande omvormers nodig:

Analoog audio naar digitaal audio converter
Digitaal audio naar analoog audio converter
Professionele digitaal audio naar analoog audio converter


Direct advies

Heb je een vraag over optische kabels of aanverwante optische accessoires? Neem gerust even telefonisch contact met ons op via 046 - 850 28 18 of via het contactformulier. Wij helpen je graag!