Netwerk kabels

Ben je op zoek naar een netwerkkabel? Dan ben je bij Kabelwinkelonline aan het juiste adres… Of je nu op zoek bent naar een UTP kabel, FTP kabel of zelfs een SFTP of PiMF netwerkkabel wij hebben ze allemaal! En ook nog eens in de kwaliteit die jij zoekt: Cat.5e, Cat.6, of Cat.7. Begint je hoofd te duizelen van al deze termen en weet je niet wat je moet kiezen? Met een Cat.6 FTP netwerkkabel zit je altijd goed... Je mag ons natuurlijk ook altijd even bellen voor uitleg of advies. Wij zijn bereikbaar via 046 - 850 28 18 of via het contactformulier. Uitgebreide informatie over netwerkkabels vind je onderaan de pagina.

Welke netwerkkabel moet ik kiezen?

Een netwerkkabel, ook wel een patch-, ethernet- of internetkabel genoemd, is geschikt voor het overbrengen van een digitaal datasignaal en wordt gebruikt voor het verbinden van diverse actieve (rand)apparatuur in een computernetwerk. Bij de keuze van een netwerkkabel zijn de volgende drie factoren belangrijk: kwaliteit, kabellengte en kleur. De gewenste kabellengte en kleur spreken voor zich, wat er wordt bedoeld met de kwaliteit van een netwerkkabel zullen wij hieronder verder toelichten:

De kwaliteit van een netwerkkabel wordt bepaald door een tweetal factoren: de bandbreedte en de mate van afscherming van de netwerkkabel.

De bandbreedte (snelheid) van een netwerkkabel wordt aangeduid door de categorie van een netwerkkabel (vaak afgekort als Cat. of CAT). Hoe hoger de categorie van een netwerkkabel hoe hoger de overdrachtssnelheid waarmee data kan worden overgebracht. Hoewel CAT5e al geruime tijd de standaard is, begint dit langzamerhand te verschuiven naar CAT6.

CAT5e kabel: bandbreedte: 100MHz; snelheid: 100Mb/s; max. afstand: 100m
CAT6 kabel: bandbreedte: 250MHz; snelheid: 1Gb/s (10Gb/s); max. afstand: 100m (55m)
CAT6a kabel: bandbreedte: 500MHz; snelheid: 10Gb/s; max. afstand: 100m
CAT7 kabel: bandbreedte: 600MHz; snelheid: 10Gb/s; max. afstand: 100m

Afhankelijk van de mate van afscherming tegen externe storingen (EMI) wordt er onderscheid gemaakt in vier typen netwerkkabel:

UTP kabel (Unshielded Twisted Pair): geen afscherming
FTP kabel (Foiled Twisted Pair): aluminium folie om de vier aderparen
SFTP kabel (Shielded Foiled Twisted Pair): aluminium folie met metalen vlechtwerk om de vier aderparen
PiMF kabel (Pair in Metal Foil): aluminium folie om elk aderpaar afzonderlijk en om alle aderparen samen

Hoewel UTP kabel al geruime tijd de standaard is, begint dit langzamerhand te verschuiven naar FTP kabel.


Maak zelf een netwerkkabel op maat

Behalve “standaard” (cross-over) netwerkkabels in diverse kabellengtes en kleuren is het uiteraard ook mogelijk om zelf een netwerkkabel op maat te maken of om een volledig netwerk aan te leggen. In de categorie Netwerk Aansluitmateriaal vind je alle accessoires van netwerkkabel per meter tot connectoren, koppelstukken, wandcontactdozen en gereedschap voor het creëren van je eigen netwerk.

Tot slot, heb je een groter aantal netwerkkabels nodig in diverse kabellengtes en kleuren, neem dan even contact met ons op. Wij stellen graag per omgaande een vrijblijvende offerte voor je op. Je kunt je aanvraag zowel telefonisch aan ons doorgeven via 046 - 850 28 18 (tijdens kantooruren) als via het contactformulier.