Jack kabels

Een jack kabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog audiosignaal en wordt gebruikt voor diverse toepassingen, b.v. voor het verbinden van een portable luidspreker met een smartphone of een mp3-speler. Voor het verlengen van een bestaande jack kabel heb je een jack verlengkabel nodig en voor het (ver)delen van een enkele jack poort een jack splitter. Bestel snel en voordelig een jack kabel van hoge kwaliteit bij Kabelwinkelonline, vandaag besteld, morgen in huis!

Ontstaan van de jack kabel

Zoals gezegd is een jack kabel geschikt voor het versturen van een analoog audiosignaal. De jack plug werd ontwikkeld in Japan en wordt ook wel JIS-connector genoemd (Japanse Industrie Standaard). De jack plug is geëvalueerd tot de tegenhanger van de Amerikaanse RCA plug. In tegenstelling tot de (grotere) RCA plug wordt de jack plug voornamelijk gebruikt voor mobiele toepassingen zoals b.v. hoofdtelefoon.

Niet alle jack pluggen zijn hetzelfde, ze variëren in dikte. De drie diktes die voorkomen zijn 2.5 mm, 3.5 mm en 6.3 mm (afgerond). Daarnaast komt iedere variant ook nog eens voor in zowel een mono als een stereo uitvoering. Of een jack kabel mono of stereo is kun je herkennen aan het aantal zwarte ringen op een jack plug. Twee zwarte ringen staat voor stereo, een ring voor mono. De jack kabel die veruit het meeste voorkomt is de 3.5 mm stereo jack kabel.

Oorspronkelijk werd de jack kabel ontwikkeld voor het doorverbinden van telefoongesprekken in een telefooncentrale. Als je iemand wilde opbellen dan belde je eerst naar de telefooncentrale, vervolgens verbond de operator je door met degene die je wilde spreken. Voor dit doorverbinden werd gebruik gemaakt van de eenvoudig in en uit te “pluggen” 6.3 mm mono jack kabel.


Hulp nodig?

Ben je op zoek naar een jack kabel maar weet je niet precies welke jack kabel je nodig hebt, of kun je wellicht aanvullend advies gebruiken? Neem dan gerust even contact met ons op, wij adviseren je graag welke jack kabel het meest geschikt is voor jouw toepassing. We zijn telefonisch bereikbaar via 046 - 850 28 18 of via het contactformulier.