HDMI kabels

Bestel je HDMI-kabel snel en voordelig bij Kabelwinkelonline. Al onze HDMI-kabels voldoen aan de HDMI 1.4 standaard, op dit moment de meest recente standaard. Het voordeel van zo'n "high speed HDMI-kabel met ethernet" is dat ongeacht voor welke toepassing je de HDMI-kabel nu of in de toekomst ook nodig hebt je altijd zeker weet dat je de juiste HDMI-kabel koopt, wel zo handig... Uitgebreide informatie over HDMI-kabels, HDMI-verlengkabels, mini HDMI-kabels, micro HDMI-kabels en alle andere HDMI-kabels en adapters in combinatie met DisplayPort, DVI of VGA, vind je onderaan de pagina. Of neem contact met ons op voor persoonlijk advies...

Wat is HDMI 1.4?

HDMI is de afkorting voor High Definition Multimedia Interface. De HDMI-kabel is de digitale opvolger van de analoge SCART-kabel en wordt gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen zoals b.v. voor het aansluiten van een blu-ray-speler of een laptop op een HD-televisie. Een HDMI-kabel die voldoet aan de HDMI 1.4 standaard is geschikt voor het overbrengen van een digitaal beeld-, geluid- en datasignaal zonder kwaliteitsverlies. Zoals eerder aangegeven in de introductie bovenaan de pagina voldoen al onze HDMI-kabels aan deze meest recente HDMI-standaard. Hieronder leggen wij uit wat er met de komst van de HDMI 1.4 standaard nu eigenlijk is veranderd ten opzichte van eerdere HDMI-versies:

1. HDMI Ethernet Channel (HEC)
Een HDMI-kabel die voldoet aan de HDMI 1.4 standaard is voorzien van een "ethernetkanaal". Dit betekent dat er behalve HD beeld- en geluidsignalen ook tot 100 Mbps netwerkverkeer via een en dezelfde kabel kan verlopen zonder dat hiervoor een aparte ethernetkabel nodig is (in de volksmond ook wel een UTP-kabel, netwerkkabel of internetkabel genoemd). Het positieve gevolg hiervan is: minder kabels in huis!

2. Audio Return Channel (ARC)
Een HDMI-kabel die voldoet aan de HDMI 1.4 standaard is voorzien van een zogenaamd "audioretourkanaal". Dit "Audio Return Channel (ARC)" maakt het mogelijk om een audiosignaal terug te sturen van b.v. je televisie naar je versterker, en het geluid af te spelen via je luidsprekers, zonder hiervoor een aparte audiokabel te hoeven aansluiten. Het voordeel is wederom: minder kabels in huis!

3. 3D over HDMI ondersteuning
Met een HDMI-kabel die voldoet aan de HDMI 1.4 standaard zijn datasnelheden van meer dan 10,2 Gbps haalbaar. Deze bandbreedte maakt het mogelijk om 3D-beelden tot een resolutie van 1080p te kunnen versturen.

4. 4Kx2K resolutie-ondersteuning
Een HDMI-kabel die voldoet aan de HDMI 1.4 standaard ondersteunt resoluties tot 4096x2160p (4Kx2K) bij 24 Hz. Dit komt overeen met viermaal de resolutie van 1080p en is gelijk aan de resolutie van een bioscoopzaal.

Tot slot, de HDMI 1.4 standaard is backwards compatible met eerdere HDMI-versies. Uiteraard kun je in dat geval geen gebruik maken van bovengenoemde nieuwe functies.


Welke HDMI-kabel kopen?

Nu je volledig op de hoogte bent van alle nieuwe functies van de HDMI 1.4 standaard leggen wij je hieronder nog even het verschil uit tussen alle voorkomende HDMI-interfaces en bijbehorende HDMI-connectoren zodat je zeker weet welke HDMI-kabel je nodig hebt voor jouw toepassing. Op consumentenelektronica en HDMI-kabels komen de volgende drie HDMI-interfaces respectievelijk HDMI-connectoren voor:

1. HDMI A (standaard HDMI)
2. HDMI C (mini HDMI)
3. HDMI D (micro HDMI)

Het verschil tussen de interfaces en connectoren zit hem uitsluitend in de afmeting, qua functionaliteit zijn ze alle drie gelijk. HDMI A, ook wel standaard HDMI genoemd, is het grootst, gevolgd door mini HDMI (HDMI C) en de kleinste van de drie micro HDMI (HDMI D). Klik op een van de onderstaande links om de juiste HDMI-kabel voor jouw toepassing te kiezen:

HDMI kabel, HDMI A male - HDMI A male
mini HDMI kabel, HDMI A male - HDMI C male
micro HDMI kabel, HDMI A male - HDMI D male


Een HDMI-kabel gebruikt als monitorkabel

Behalve de zojuist hierboven genoemde standaard HDMI-kabels bestaan er ook nog de nodige monitorkabels en adapters waarbij HDMI wordt gecombineerd met een ander type monitor-interface:

1. DisplayPort naar HDMI-kabel of adapter
Een (mini) DisplayPort naar HDMI kabel of adapter is geschikt voor het converteren van een digitaal beeldsignaal met een maximale resolutie tot 4K2K en wordt gebruikt voor het verbinden van de (mini) DisplayPort-uitgang op een computer met de HDMI-ingang op een monitor of andere display. Let hierbij op dat het digitale videosignaal uitsluitend loopt van (mini) DisplayPort naar HDMI en niet andersom. Klik op een van de onderstaande links als je op zoek bent naar een (mini) DisplayPort naar HDMI kabel of adapter:

DisplayPort naar HDMI kabel of DisplayPort naar HDMI adapter

mini DisplayPort naar HDMI kabel of mini DisplayPort naar HDMI adapter

2. HDMI naar DVI kabel
Een andere veel voorkomende mogelijkheid om een monitor of een andere display met een computer te verbinden is met een HDMI naar DVI kabel. Bij een HDMI naar DVI kabel loopt het digitale beeldsignaal zowel van HDMI naar DVI als van DVI naar HDMI. Een HDMI naar DVI kabel heeft een maximale resolutie van 1920x1080. Klik op onderstaande link als je op zoek bent naar een HDMI - DVI kabel:

HDMI - DVI kabel

3. HDMI naar VGA adapter of HDMI naar VGA omvormer?
Tot slot is er nog de mogelijkheid dat je een computer hebt die is uitgerust met een HDMI-poort en dat je een beeldscherm, beamer of andere display hebt met een VGA-poort. Een HDMI naar VGA kabel om beide apparaten met elkaar te verbinden bestaat helaas niet... (of beter gezegd: bestaat wel maar werkt in de praktijk meestal niet!) Het is technisch gezien niet mogelijk om een digitaal HDMI-signaal en een analoog VGA-signaal te verenigen in een kabel. Echter, met een adapter of een omvormer (converter) is dit wel mogelijk. Het verschil tussen een HDMI naar VGA adapter en een HDMI naar VGA omvormer is dat een omvormer voeding nodig heeft en een adapter niet (stroom via een meegeleverde netvoedingsadapter). Klik op een van onderstaande links als je op zoek bent naar een HDMI naar VGA adapter of omvormer:

HDMI naar VGA adapter zonder audio
HDMI naar VGA adapter met audio
HDMI naar VGA omvormer met audio

Mocht je naar aanleiding van bovenstaand verhaal toch nog een vraag hebben of aanvullend advies kunnen gebruiken, neem gerust even telefonisch contact met ons op via 046 - 850 28 18 (op werkdagen tijdens kantooruren) of stel je vraag via het contactformulier. Wij helpen je graag!