FireWire kabels

Ondanks het feit dat de FireWire kabel, door Sony ook wel iLink genoemd, inmiddels verouderd is zijn er nog genoeg digitale camera’s, camcorders en computers in omloop die zijn voorzien van een FireWire poort. Welke FireWire kabel je nodig hebt voor jouw toepassing is afhankelijk van het type poort op je apparatuur. FireWire komt voor in een drietal varianten: 4-pin, 6-pin en 9-pin FireWire. Met behulp van de "Keuzehulp" (filters) in de linker kolom vind je snel de FireWire kabel die je zoekt. Uitgebreide informatie over FireWire kabels vind je onderaan de pagina. En kom je er zelf niet uit dan helpen wij je een handje…

De FireWire kabel, pas op voor brand!

FireWire, ook wel IEEE1394, iLink of DV genoemd, is net als USB een seriële bustechnologie die eind jaren negentig van de vorige eeuw werd ontwikkeld door Apple. FireWire, ontwikkeld ter vervanging van SCSI, is zelf al weer ingehaald door de inmiddels ook al weer verouderde standaard Thunderbolt (ontwikkeld door Apple en Intel) en de allernieuwste standaard USB 3.1 (Intel).

FireWire is geschikt voor het overbrengen van een digitaal datasignaal, bijvoorbeeld voor het aansluiten van een digitale camera of een camcorder op een computer, en komt voor in twee versies: FireWire 400 en FireWire 800. Beide hebben een maximale overdrachtssnelheid van respectievelijk 400 en 800 Mb/s. Apple had al een derde versie FireWire op de “plank” liggen, FireWire 3200 (max. 3.2 Gb/s), maar door de komst van Thunderbolt (max. 10 Gb/s) heeft deze laatste versie nooit het levenslicht gezien.


Welke FireWire kabel heb ik nodig?

Welke FireWire kabel je nodig hebt is afhankelijk van het type FireWire poort op je apparatuur. Er bestaan drie typen FireWire connectoren:

4-pin FireWire connector (alleen FireWire 400)
6-pin FireWire connector (alleen FireWire 400)
9-pin FireWire connector (FireWire 400 of FireWire 800)

In de praktijk komen de eerste twee connectoren het vaakst voor. De kleinere 4-pin connector heeft een "deukje" op de lange zijde, terwijl bij de 6-pin connector een van de twee korte zijden de vorm van een halve cirkel heeft. Het verschil tussen beide connectoren is dat een 6-pin connector het aangesloten apparaat ook meteen van voeding voorziet en de 4-pin connector niet. Trouwens, de enige echte FireWire 800 kabel is een FireWire kabel met aan beide zijden een 9-pin FireWire connector, alle overige combinaties levert een FireWire 400 kabel op.

Nogmaals, kom je er zelf niet helemaal uit of heb je aanvullende informatie nodig? Neem gerust even contact met ons op, wij adviseren je graag welke FireWire kabel geschikt is voor jouw toepassing. Wij zijn telefonisch te bereiken via 046 - 850 28 18 (tijdens kantooruren) of via het contactformulier.