DVI kabels

Bestel je DVI-kabel snel en voordelig bij Kabelwinkelonline. Van alle gangbare videopoorten op computers en monitors is de DVI-interface voor veel mensen de meest verwarrende. Welke DVI-kabel je nodig hebt, of beter gezegd, welke keuze uit (vaak) meerdere opties je nu het beste kunt maken is terecht een lastige opgave. Kun je nu het beste kiezen voor een DVI-kabel, een HDMI - DVI kabel, een (mini) DisplayPort naar DVI kabel of adapter of toch maar liever een DVI naar VGA kabel of adapter. Alles dat je moet weten over DVI-kabels en adapters leggen wij je onderaan de pagina uit. Of neem even contact met ons op voor persoonlijk advies, wij helpen je graag!

Welke DVI-kabel moet ik kiezen?

DVI is de afkorting van Digital Video Interface en is een standaard die is ontwikkeld door DDWG (Digital Display Working Group). Oorspronkelijk was DVI bedoeld als monitor-interface. In een later stadium is de DVI-standaard uitgebreid en de verwachting is dat DVI zal uitgroeien tot een nieuwe standaard voor digitale gegevensoverdracht. Als monitor-interface is DVI, zelf de digitale opvolger van de analoge VGA-aansluiting, inmiddels ingehaald (maar nog niet achterhaald) door HDMI en DisplayPort.

Het meest kenmerkende aan de DVI-interface is dat het een verbinding tot stand kan brengen tussen een computer en een monitor (of een ander type display) met een zeer hoge bandbreedte (tot 165 MHz voor een enkele verbinding, ook wel Single Link genoemd). Hierdoor kan DVI ongecomprimeerde digitale videosignalen zonder kwaliteitsverlies versturen waarvan niet alleen de beeldprestaties heel hoog zijn, maar waarbij eveneens de snelheid van update en reactie (“refreshrate”) heel hoog is. Ook is het mogelijk om in plaats van een enkele verbinding twee parallelle verbindingen te maken (Dual Link), waardoor de bandbreedte nog een keer wordt verdubbeld. De resolutie van een dubbele verbinding komt overeen met 2560x1600 pixels bij 60 Hz (WQXGA) of 1920x1080 pixels bij 85 Hz (HDTV).

De DVI-interface komt voor in de onderstaande vijf types waarbij DVI I geschikt is voor zowel digitale als analoge videosignalen, DVI D alleen voor digitale videosignalen en DVI A uitsluitend voor analoge videosignalen:

1. DVI I Dual Link (24+5, of 24+4+1 genoemd)
2. DVI I Single Link (18+5, of 18+4+1 genoemd)
3. DVI D Dual Link (24+1)
4. DVI D Single Link (18+1)
5. DVI A (12+5)

Welke DVI-kabel je nodig hebt is afhankelijk van het type DVI-poort op je computer en monitor. Zijn beide apparaten uitgerust met een DVI-poort dan heb je onderstaande DVI-kabel nodig. Ook in het geval een of beide apparaten is uitgerust met een DVI I Dual Link (24+5) poort adviseren wij om te kiezen voor een DVI D Dual Link (24+1) kabel. Van een DVI I poort is namelijk meestal alleen het DVI D gedeelte aangesloten!

DVI kabel

Hoewel bovenstaande DVI-kabel nog regelmatig voorkomt zie je dat DVI in de praktijk steeds vaker wordt gecombineerd met een ander type videopoort. In het vervolg leggen wij je uit waar je op moet letten in het geval je computer en display niet allebei dezelfde video-interface hebben.


DVI-poort in combinatie met een HDMI-, (mini) DisplayPort- of VGA-poort

Behalve de bovenstaande standaard DVI-kabel bestaan er ook nog de nodige DVI-kabels en adapters die DVI combineren met een ander type monitor-interface zoals HDMI, (mini) DisplayPort of VGA. Alle combinaties hebben, met uitzondering van de combinatie tussen DVI en VGA (1024x768), een maximale resolutie tot 1920x1080. Heb je dus de keuze uit DVI enerzijds en HDMI, (mini) DisplayPort of VGA anderzijds, kies dan bij voorkeur niet voor de combinatie DVI met VGA.

1. HDMI - DVI kabel
Een veel voorkomende mogelijkheid om een display te verbinden met een computer is met een HDMI - DVI kabel. Bij een HDMI - DVI kabel loopt het digitale beeldsignaal zowel van HDMI naar DVI als van DVI naar HDMI. Een HDMI - DVI kabel heeft een maximale resolutie tot 1920x1080. Klik op onderstaande link als je op zoek bent naar een HDMI - DVI kabel:

HDMI - DVI kabel

2. (mini) DisplayPort naar DVI-kabel of adapter
Een (mini) DisplayPort naar DVI kabel of adapter is geschikt voor het converteren van een digitaal beeldsignaal met een maximale resolutie tot 1920x1080. Hierbij geldt dat het beeldsignaal uitsluitend loopt van (mini) DisplayPort naar DVI en niet andersom (zie onderstaande links):

DisplayPort - DVI kabel of DisplayPort - DVI adapter

mini DisplayPort - DVI kabel of mini DisplayPort - DVI adapter

3. DVI - VGA kabel
Ten derde is er nog de combinatie tussen DVI en VGA of andersom. Een DVI - VGA kabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog beeldsignaal met een maximale resolutie tot 1024x768:

DVI - VGA kabel

Tot slot bestaan er ook nog een aantal mini DVI-kabels en adapters. Mini DVI, de kleinere broer van DVI, is inmiddels sterk verouderd en komt in de praktijk (bijna) niet meer voor. Let op, om verwarring te voorkomen vermelden wij er voor de zekerheid nog even bij dat, hoewel mini DVI en mini DisplayPort erg op elkaar lijken, beide wel degelijk van elkaar verschillen!

Kom je er zelf niet helemaal uit of heb je aanvullende informatie nodig? Neem gerust even contact met ons op, wij adviseren je graag welke DVI-kabel of adapter het meest geschikt is voor jouw toepassing. Op werkdagen zijn wij telefonisch te bereiken op 046 - 850 28 18 (tijdens kantooruren) of stel je vraag via het contactformulier, wij helpen je graag!.