DisplayPort kabels

Met een (mini) DisplayPort kabel of adapter verbind je je monitor of andere display met je computer. Welke (mini) DisplayPort kabel of adapter je nodig hebt is afhankelijk van het type videopoort op je computer (uitgang) en op je display (ingang). Ook in het geval je een computer hebt met een (mini) DisplayPort-uitgang en een monitor met een HDMI-, DVI- of een VGA-ingang hebben wij diverse oplossingen. Uitgebreide informatie over (mini) DisplayPort kabels en adapters vind je onderaan de pagina. Of neem contact met ons op voor persoonlijk advies, wij vertellen je graag welke (mini) DisplayPort kabel of adapter het meest geschikt is voor jouw toepassing!

Welke (mini) DisplayPort kabel kopen?

DisplayPort, vaak afgekort tot DP, is een door VESA (Video Electronics Standards Association) ontwikkelde standaard voor het overbrengen van een digitaal audio- en videosignaal. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat DisplayPort de concurrentie zou aangaan met HDMI (High Definition Multimedia Interface). Echter, door het grote succes dat HDMI inmiddels al had bereikt toen DisplayPort op de markt kwam is het eigenlijk nooit gelukt om de concurrentie met HDMI succesvol aan te gaan.

Ik hoor je denken, waarom nog een tweede standaard terwijl er al een standaard is waarmee je zonder kwaliteitsverlies digitaal beeld en geluid kunt versturen… Het zit zo, de HDMI-standaard is ontwikkeld door de “audio-videobranche”. Toen de computerbranche pc’s en laptops begon uit te rusten met een HDMI-interface moest hiervoor per HDMI-aansluiting een vergoeding worden betaald aan de bedenkers van HDMI. Je begrijpt dat de computerbranche hier weinig trek in had en daarom besloten zij tot het ontwikkelen van een eigen standaard, DisplayPort.

Uiteindelijk is DisplayPort geëvalueerd tot monitor-interface en is het de opvolger van de eveneens digitale DVI-standaard en de analoge VGA-standaard. DisplayPort komt voor in twee versies: DisplayPort 1.1 en DisplayPort 1.2. De eerste versie heeft een maximale resolutie tot 1920x1080, de tweede heeft een maximale resolutie tot 4Kx2K (4096x2160). Behalve de standaard DisplayPort connector, die qua vorm en afmeting veel weg heeft van een standaard HDMI-A connector, bestaat er ook nog een kleinere variant, de mini DisplayPort connector. Deze mini DisplayPort connector heeft een afmeting van 7.4 x 4.5 mm.

Hebben dus zowel je computer als je monitor een DisplayPort-interface dan heb je, afhankelijk van welk type interface het in beide gevallen betreft, een van de onderstaande drie DisplayPort kabels nodig:

DisplayPort kabel
mini DisplayPort naar DisplayPort kabel
mini DisplayPort kabel


DisplayPort naar HDMI-, DVI- of VGA-kabel of adapter

Behalve bovenstaande standaard DisplayPort kabels bestaan er ook nog de nodige monitorkabels en adapters waarbij mini DisplayPort of DisplayPort wordt gecombineerd met HDMI, DVI en/of VGA. Laten wij beginnen met de eerste combinatie, (mini) DisplayPort naar HDMI:

1. (mini) DisplayPort naar HDMI-kabel of adapter
Een (mini) DisplayPort naar HDMI kabel of adapter is geschikt voor het converteren van een digitaal beeldsignaal met een maximale resolutie tot 1920x1080 (mini DisplayPort naar HDMI) of zelfs 4K2K (DisplayPort naar HDMI). Let hierbij op dat het digitale videosignaal uitsluitend loopt van (mini) DisplayPort naar HDMI en niet andersom. Klik op een van de onderstaande links als je computer een (mini) DisplayPort-uitgang heeft en je monitor (beamer) een HDMI-ingang:

DisplayPort naar HDMI kabel of DisplayPort naar HDMI adapter

mini DisplayPort naar HDMI kabel of mini DisplayPort naar HDMI adapter

2. (mini) DisplayPort naar DVI-kabel of adapter
Een (mini) DisplayPort naar DVI kabel of adapter is geschikt voor het converteren van een digitaal beeldsignaal met een maximale resolutie tot 1920x1080. Ook hier geldt dat het signaal uitsluitend loopt van (mini) DisplayPort naar DVI en niet andersom (zie onderstaande links):

DisplayPort naar DVI kabel of DisplayPort naar DVI adapter

mini DisplayPort naar DVI kabel of mini DisplayPort naar DVI adapter

3. (mini) DisplayPort naar VGA-kabel of adapter
Tot slot is er nog de combinatie tussen (mini) DisplayPort en VGA. Een (mini) DisplayPort naar VGA kabel of adapter is geschikt voor het converteren van een digitaal beeldsignaal naar een analoog beeldsignaal met een maximale resolutie tot 1920x1080 en wordt gebruikt voor het aansluiten van een monitor of een andere display met een VGA-ingang op een computer met een (mini) DisplayPort-uitgang. Ook hier geldt weer dat het signaal alleen loopt van (mini) DisplayPort naar VGA en niet andersom.

DisplayPort naar VGA kabel of DisplayPort naar VGA adapter

mini DisplayPort naar VGA kabel of mini DisplayPort naar VGA adapter

Ben je de trotse eigenaar van een computer met een mini DisplayPort-interface dan hebben wij nog onderstaande tip voor je:

mini DisplayPort naar HDMI + DVI + VGA adapter

Nogmaals, kom je er zelf niet helemaal uit of heb je aanvullende informatie nodig? Neem gerust even contact met ons op, wij adviseren je graag welke (mini) DisplayPort kabel of adapter het meest geschikt is voor jouw toepassing. Wij zijn telefonisch te bereiken op 046 - 850 28 18 (op werkdagen tijdens kantooruren) of via het contactformulier. Wij helpen je graag!