Kabels, kabels en nog eens kabels… Of je nu op zoek bent naar een HDMI-kabel of een USB-kabel voor het opladen en/of synchroniseren van je smartphone of tablet bij Kabelwinkelonline vind je altijd de kabel die je zoekt... En je hebt hem ook nog eens snel en voordelig in huis! Weet je niet welke kabel je nodig hebt? Neem gerust even contact met ons op, wij vertellen je graag welke kabel geschikt is voor jouw toepassing. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar via 046 - 850 28 18 (kantooruren) of stel je vraag via het contactformulier Uitgebreide informatie over kabels vind je onderaan de pagina.

Items 1 tot 24 van totaal 292

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Items 1 tot 24 van totaal 292

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Soorten Kabels

Gezien de grote hoeveelheid kabels die er zijn begrijpen wij goed dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Wij zullen proberen om in dit grote aanbod kabels enige orde te scheppen. Wij doen dit door kabels te rangschikken op basis van hun toepassing. Door dit te doen kun je kabels grofweg opsplitsen in de volgende vijf groepen: computer- en netwerkkabels, audio- en videokabels, antenne- en satellietkabels, telefoon- en tabletkabels en stroomkabels. Hoewel dit het geheel al een stuk overzichtelijker maakt zullen wij iedere groep hierna afzonderlijk verder verduidelijken.

1. Computer- en netwerkkabels
Computer- en netwerkkabels kunnen weer worden onderverdeeld in monitor- en datakabels. Daarnaast zijn er nog de zogenaamde "multimedia-kabels” waarmee je diverse (rand)apparatuur verbind met je computer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een HDMI kabel waarmee je je PC verbind met je televisie of een stereo jack kabel voor het “bedraad” aansluiten van een bluetooth speaker op je laptop. Om het geheel overzichtelijk te houden rekenen wij deze "multimedia-kabels” niet tot de computer- en netwerkkabels maar tot de audio- en videokabels.

1.1 Monitorkabels
Zoals de naam al aangeeft wordt een monitorkabel gebruikt voor het verbinden van een monitor (of een andere display) met een computer. Een monitorkabel is uitsluitend geschikt voor het overbrengen van een videosignaal (beeldsignaal). De vijf meest gangbare interfaces (poorten) op een monitor zijn: HDMI, (mini) DisplayPort, DVI en VGA. Hieronder lichten wij elke monitor-interface kort toe:

1.1.1 HDMI kabels
HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. De HDMI kabel is de digitale opvolger van de analoge SCART kabel en is geschikt voor het overbrengen van een digitaal beeld-, geluid- en datasignaal. Een HDMI kabel wordt voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt waaronder dus ook het aansluiten van een monitor (of een beamer) op een computer. Een HDMI 1.4 kabel ondersteunt resoluties tot 4096x2160 (4Kx2K) bij 24Hz. Dit komt overeen met viermaal de resolutie van 1080p en is gelijk aan de resolutie van een bioscoopzaal. Klik op onderstaande link als je op zoek bent naar een standaard HDMI kabel:

HDMI kabel

Behalve de standaard HDMI kabel bestaan er ook nog de nodige monitorkabels en adapters waarbij HDMI wordt gecombineerd met een andere monitor-interface. Een (mini) DisplayPort naar HDMI kabel of adapter is geschikt voor het converteren van een digitaal beeldsignaal met een maximale resolutie tot 4K2K en wordt gebruikt voor het verbinden van de (mini) DisplayPort-uitgang op een computer met de HDMI-ingang op een monitor of beamer. Let hierbij op dat het digitale videosignaal uitsluitend loopt van (mini) DisplayPort naar HDMI en niet andersom. Klik op een van de onderstaande links als je op zoek bent naar een (mini) DisplayPort naar HDMI kabel of adapter:

DisplayPort naar HDMI kabel of DisplayPort naar HDMI adapter
mini DisplayPort naar HDMI kabel of mini DisplayPort naar HDMI adapter

Een andere veel voorkomende mogelijkheid om een monitor of een beamer met een computer te verbinden is met een HDMI naar DVI kabel. Bij een HDMI naar DVI kabel loopt het digitale beeldsignaal zowel van HDMI naar DVI als van DVI naar HDMI. Een HDMI naar DVI kabel heeft een maximale resolutie van 1920x1080. Klik op onderstaande link als je op zoek bent naar een HDMI - DVI kabel:

HDMI - DVI kabel

Tot slot is er nog de mogelijkheid dat je een computer hebt die is uitgerust met een HDMI-poort en dat je een beeldscherm of een beamer hebt met een VGA-poort. Een HDMI naar VGA kabel om beide apparaten met elkaar te verbinden bestaat helaas niet... Het is technisch gezien niet mogelijk om een digitaal HDMI-signaal en een analoog VGA-signaal te verenigen in een kabel. Echter, met een adapter of een omvormer (converter) is dit wel mogelijk. Het verschil tussen een HDMI naar VGA adapter en een HDMI naar VGA omvormer is dat een omvormer voeding (stroom via een meegeleverde netvoedingsadapter) nodig heeft en een adapter niet. Klik op een van onderstaande links als je op zoek bent naar een HDMI naar VGA adapter of omvormer:

HDMI naar VGA adapter zonder audio
HDMI naar VGA adapter met audio
HDMI naar VGA omvormer met audio

1.1.2 DisplayPort kabels
DisplayPort is een door VESA (Video Electronics Standards Association) ontwikkelde standaard voor het overbrengen van een digitaal audio- en videosignaal. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat DisplayPort de concurrentie zou aangaan met HDMI (High Definition Multimedia Interface). Echter, door het grote succes dat HDMI inmiddels al had bereikt toen DisplayPort op de markt kwam is deze doelstelling nooit behaald. Uiteindelijk is DisplayPort geëvalueerd tot monitor-interface en is het de opvolger van de eveneens digitale DVI-standaard en de analoge VGA-standaard. DisplayPort komt voor in twee versies: DisplayPort 1.1 en DisplayPort 1.2. De eerste versie heeft een maximale resolutie van 1920x1080, de tweede heeft een maximale resolutie van 4Kx2K (4096 x 2160). Behalve de standaard DisplayPort connector, die qua vorm en afmeting veel lijkt op een HDMI A connector, bestaat er ook nog een kleinere variant, de mini DisplayPort connector. Deze mini DisplayPort connector heeft een afmeting van 7.4 x 4.5 mm.

Een DisplayPort kabel is geschikt voor het overbrengen van een digitaal beeldsignaal met een maximale resolutie tot 1920x1080 (mini DisplayPort en DisplayPort 1.1) of zelfs 4K2K (DisplayPort 1.2). Hebben zowel je computer als je monitor een DisplayPort-interface dan heb je een van de onderstaande drie DisplayPort kabels nodig:

mini DisplayPort kabel
mini DisplayPort naar DisplayPort kabel
DisplayPort kabel

Behalve bovenstaande standaard DisplayPort kabels bestaan er ook nog de nodige monitorkabels en adapters waarbij DisplayPort wordt gecombineerd met HDMI, DVI en/of VGA. Laten wij beginnen met de eerste, HDMI. Een (mini) DisplayPort naar HDMI kabel of adapter is geschikt voor het converteren van een digitaal beeldsignaal met een maximale resolutie van 1920x1080 (mini DisplayPort naar HDMI) of zelfs 4K2K (DisplayPort naar HDMI). Let hierbij op dat het digitale videosignaal uitsluitend loopt van (mini) DisplayPort naar HDMI en niet andersom. Klik op een van de onderstaande links als je computer een (mini) DisplayPort-uitgang heeft en je monitor (beamer) een HDMI-ingang:

DisplayPort naar HDMI kabel of DisplayPort naar HDMI adapter
mini DisplayPort naar HDMI kabel of mini DisplayPort naar HDMI adapter

Een (mini) DisplayPort naar DVI kabel of adapter is geschikt voor het converteren van een digitaal beeldsignaal met een maximale resolutie tot 1920x1080. Ook hier geldt dat het signaal uitsluitend loopt van (mini) DisplayPort naar DVI en niet andersom (zie onderstaande links):

DisplayPort naar DVI kabel of DisplayPort naar DVI adapter
mini DisplayPort naar DVI kabel of mini DisplayPort naar DVI adapter

Tot slot is er nog de combinatie tussen (mini) DisplayPort en VGA. Een (mini) DisplayPort naar VGA kabel of adapter is geschikt voor het converteren van een digitaal beeldsignaal naar een analoog beeldsignaal met een maximale resolutie van 1920x1080 en wordt gebruikt voor het aansluiten van een monitor of een beamer met een VGA-ingang op een computer met een (mini) DisplayPort-uitgang. Ook hier geldt weer dat het signaal alleen loopt van (mini) DisplayPort naar VGA en niet andersom.

DisplayPort naar VGA kabel of DisplayPort naar VGA adapter
mini DisplayPort naar VGA kabel of mini DisplayPort naar VGA adapter

Ben je de trotse eigenaar van een computer met een mini DisplayPort-interface dan hebben wij nog onderstaande tip voor je:

mini DisplayPort naar HDMI + DVI + VGA adapter

1.1.3 DVI kabels
DVI is de afkorting van Digital Video Interface en is een standaard die is ontwikkeld door DDWG (Digital Display Working Group). Oorspronkelijk was DVI bedoeld als monitor-interface maar in een later stadium is de DVI-specificatie uitgebreid en de verwachting is dat DVI zal uitgroeien tot een nieuwe standaard voor digitale gegevensoverdracht. Als monitor-interface is DVI, zelf de digitale opvolger van de analoge VGA-aansluiting, inmiddels ingehaald door HDMI en DisplayPort. Het meest kenmerkende aan de DVI-interface is dat het een verbinding tot stand kan brengen tussen een computer en een monitor (of een beamer) met een zeer hoge bandbreedte (tot 165 MHz voor een enkele verbinding, ook wel Single Link genoemd). Hierdoor kan DVI ongecomprimeerde digitale videosignalen zonder kwaliteitsverlies doorsturen waarvan niet alleen de beeldprestaties heel hoog zijn, maar waarbij eveneens de snelheid van update en reactie (“refreshrate”) heel hoog is. Ook is het mogelijk om in plaats van een enkele verbinding twee parallelle verbindingen te maken (Dual Link), waardoor de bandbreedte nog een keer wordt verdubbeld. De resolutie van een dubbele verbinding komt overeen met 2560x1600 pixels @ 60Hz (WQXGA) of 1920x1080 pixels @ 85Hz (HDTV). De DVI-interface komt voor in onderstaande vijf types waarbij DVI I geschikt is voor zowel digitale als analoge videosignalen, DVI D alleen voor digitale videosignalen en DVI A uitsluitend voor analoge videosignalen:

1. DVI I Dual Link (24+5, of 24+4+1 genoemd)
2. DVI I Single Link (18+5, of 18+4+1 genoemd)
3. DVI D Dual Link (24+1)
4. DVI D Single Link (18+1)
5. DVI A (12+5)

Welke DVI kabel je nodig hebt is afhankelijk van het type poort (interface) op je computer en monitor (of beamer). Zijn beide apparaten uitgerust met een DVI poort dan heb je onderstaande kabel nodig. Ook in het geval een of beide apparaten is uitgerust met een DVI I Dual Link (24+5) poort adviseren wij je om te kiezen voor een DVI D Dual Link (24+1) kabel (van een DVI I poort is meestal alleen het DVI D gedeelte aangesloten!)

DVI kabel

Behalve bovenstaande standaard DVI kabel bestaan er ook nog de nodige DVI kabels en adapters die DVI combineren met een andere monitor-interface zoals HDMI, (mini) DisplayPort of VGA. Alle combinaties hebben, met uitzondering van de combinatie tussen DVI en VGA, een maximale resolutie tot 1920x1080. Een DVI - VGA kabel heeft een maximale resolutie tot 1024x768. Klik, afhankelijk van de gewenste kabel of adapter, op een van onderstaande links:

HDMI - DVI kabel
DisplayPort - DVI kabel of DisplayPort - DVI adapter
mini DisplayPort - DVI kabel of mini DisplayPort - DVI adapter
DVI - VGA kabel

Tot slot zijn er nog de nodige mini DVI kabels en adapters. Mini DVI, de kleinere broer van DVI, is inmiddels sterk verouderd en komt in de praktijk bijna niet meer voor. Mini DVI kabels en adapters kun je vinden onder de DVI kabels. Let op, om verwarring te voorkomen vermelden wij er voor de zekerheid nog even bij dat, hoewel mini DVI en mini DisplayPort erg op elkaar lijken, beide wel degelijk van elkaar verschillen!

1.1.4 VGA kabels
VGA staat voor Video Graphics Array. De VGA-standaard werd in 1987 ontwikkeld door IBM en is geschikt voor het overbrengen van een analoog beeldsignaal, bijvoorbeeld voor het verbinden van een monitor of een beamer met een computer. De VGA-interface, ook wel SUB D HD of D-SUB HD genoemd, heeft 15 contacten (drie horizontale rijen van vijf) die meestal te herkennen is aan een blauwe achtergrond (tegenwoordig wordt ook vaak grijs gebruikt). Hoewel er al jaren wordt beweerd dat de analoge VGA-interface zal gaan verdwijnen en volledig zal worden vervangen door zijn digitale opvolgers worden er nog steeds veel computers uitgerust met een VGA-uitgang. In eerste instantie werd beweerd dat VGA zou worden vervangen door DVI (Digital Visual Interface). Echter, al snel bleek dat dit, mede door de verscheidenheid aan DVI-connectoren en de daarmee gepaard gaande onduidelijkheid voor de consument, niet het geval te zijn. Vervolgens werd verwacht dat eerst HDMI (High Definition Multimedia Interface) en vervolgens DisplayPort een einde zou maken aan de VGA-standaard maar na al die jaren is de oude vertrouwde analoge VGA-interface nog steeds niet van het toneel verdwenen.

Welke VGA kabel of adapter je nodig hebt voor het aansluiten van je monitor of beamer is afhankelijk van het type interface (poort) dat er op je apparatuur aanwezig is. Hebben zowel je monitor als je computer een VGA-poort dan volstaat onderstaande standaard VGA kabel:

VGA kabel

Wil je liever een VGA kabel met aan een zijde een haakse connector of ben je op zoek naar een VGA verlengkabel om een bestaande VGA kabel te verlengen kies dan een van de volgende opties:

haakse VGA kabel
VGA verlengkabel

Ook voor VGA geldt dat er een combinatie met een van de andere monitor-interfaces mogelijk is. Laten wij beginnen met de combinatie tussen VGA en HDMI. Hoewel VGA naar HDMI mogelijk is komt de combinatie HDMI naar VGA in de praktijk veel vaker voor. Is het laatste het geval dan wil je waarschijnlijk een computer met een HDMI-poort verbinden met een beeldscherm of een beamer met een VGA-poort. Een HDMI naar VGA kabel om beide apparaten met elkaar te verbinden bestaat helaas niet... Het is technisch gezien niet mogelijk om een digitaal HDMI-signaal en een analoog VGA-signaal te verenigen in een kabel. Echter, met een adapter of een omvormer (converter) is dit wel mogelijk. Het verschil tussen een HDMI naar VGA adapter en een HDMI naar VGA omvormer is dat een omvormer voeding (stroom via een meegeleverde netvoedingsadapter) nodig heeft en een adapter niet. Klik op een van onderstaande links als je op zoek bent naar een HDMI naar VGA adapter of omvormer:

HDMI naar VGA adapter zonder audio
HDMI naar VGA adapter met audio
HDMI naar VGA omvormer met audio

Wil je bijvoorbeeld een computer met een VGA-uitgang aansluiten op een monitor of andere display met een HDMI-ingang dan kan dit alleen met onderstaande VGA naar HDMI omvormer (converter):

VGA naar HDMI omvormer met audio

Ten tweede is er een combinatie mogelijk tussen DisplayPort (DP) en VGA of mini DisplayPort en VGA. Een (mini) DisplayPort naar VGA kabel of adapter is geschikt voor het converteren van een digitaal beeldsignaal naar een analoog beeldsignaal met een maximale resolutie van 1920x1080 en wordt gebruikt voor het aansluiten van een monitor of een beamer met een VGA-ingang op een computer met een (mini) DisplayPort-uitgang. Let op, het videosignaal loopt uitsluitend van (mini) DisplayPort naar VGA en niet andersom. Klik op een van onderstaande links:

DisplayPort naar VGA kabel of DisplayPort naar VGA adapter
mini DisplayPort naar VGA kabel of mini DisplayPort naar VGA adapter

Ben je de trotse eigenaar van een computer met een mini DisplayPort-interface dan hebben wij tot slot nog onderstaande tip voor je:

mini DisplayPort naar HDMI + DVI + VGA adapter

Ten derde is er nog de combinatie tussen DVI en VGA of andersom. Een DVI - VGA kabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog beeldsignaal met een maximale resolutie tot 1024x768:

DVI - VGA kabel

1.2 Datakabels
Een datakabel is geschikt voor het intern of extern overbrengen van een analoog of een digitaal datasignaal tussen enerzijds een computer en anderzijds een (rand)apparaat of een andere computer. Hoewel digitale datakabels tegenwoordig de overhand hebben komen ook analoge datakabels, zoals een seriële kabel, een parallelle kabel of zelfs een PS/2 kabel, nog steeds voor. Wij zullen alle soorten datakabels, te beginnen met de USB kabels, hieronder verder toelichten:

1.2.1 USB kabels
Veruit de meest populaire digitale datakabel is de USB kabel. USB staat voor Universal Serial Bus. De USB-standaard werd in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld door Intel. Inmiddels bestaan er vijf verschillende versies USB waarvan USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1 het meest gangbaar zijn:

USB 1.0 (USB LowSpeed, 1.5 Mb/s)
USB 1.1 (USB FullSpeed, 12 Mb/s)
USB 2.0 (USB HighSpeed, 480 Mb/s)
USB 3.0 (USB SuperSpeed, 4.8 Gb/s)
USB 3.1 (USB SuperSpeed+, 10 Gb/s)

Deze vijf versies USB verschillen niet alleen van elkaar qua maximale overdrachtssnelheid, ze hebben, op een enkele uitzondering na, ook nog eens verschillende connectoren. Dit kan tot verwarring leiden omdat sommige connectoren, hoewel zij er aan de buitenkant verschillend uitzien, toch dezelfde naam hebben… Hieronder lichten wij de meest voorkomende USB connectoren nog even kort toe:

Een USB A connector is een platte USB connector die geschikt is voor aansluiting aan de computerzijde. Voor zowel USB 2.0 (zwarte codering) als USB 3.0 (blauwe codering) wordt gebruik gemaakt van (uiterlijk) dezelfde USB A connector.

USB 2.0 A male
USB 3.0 A male

Een USB B connector is een “vierkante” connector die o.a. wordt gebruikt voor het aansluiten van een printer of een harde schijf. Let op, hoewel USB B connectoren er voor USB 2.0 en USB 3.0 verschillend uitzien, hebben zij toch dezelfde naam!

USB 2.0 B male
USB 3.0 B male

Een USB C connector lijkt qua vorm nog het meeste op een micro USB connector met als grote voordeel dat een USB C connector “draaibaar” is. Het maakt dus niet meer uit op welke manier je de connector in een USB 3.1 poort steekt, hij past altijd!

USB 3.1 C male

Een mini USB connector, ook wel mini USB B genoemd, komt uitsluitend voor bij USB 2.0

mini USB 2.0 B male

Tot slot is er nog de micro USB connector, ook wel micro USB B genoemd. Voor micro USB B geldt hetzelfde als voor USB B. Ondanks het feit dat micro USB connectoren er voor USB 2.0 en USB 3.0 verschillend uitzien hebben zij toch dezelfde naam!

micro USB 2.0 B male
micro USB 3.0 B male

De maximale lengte van een USB kabel bedraagt officieel 5 meter. Voor het verlengen van een bestaande USB kabel gebruik je uiteraard een USB verlengkabel. Zorg ervoor dat de totale kabellengte van beide USB kabels samen nooit langer is dan 5 meter. Wil je toch een grotere afstand overbruggen, maak dan gebruik van een actieve USB verlengkabel of een USB verlengkabel via UTP.

Behalve “universele” USB kabels, dat wil zeggen USB kabels met aan beide zijden een van bovengenoemde USB connectoren, bestaan er ook nog de nodige “bijzondere” USB kabels. Ten eerste onderscheiden wij USB kabels voor het opladen en/of synchroniseren van een smartphone of een tablet die behalve een USB A connector aan de ene kant zijn voorzien van een merk gebonden connector aan de andere kant, zie onderstaande links:

Apple Lightning naar USB 2.0 A kabel of Apple 30-pin naar USB 2.0 A kabel
Samsung 30-pin naar USB 2.0 A kabel

Ten tweede onderscheiden wij USB kabels waarmee je een digitale camera verbind met een computer of een televisie. Wij hebben USB kabels voor de volgende camera merken: Canon, Fuji, Kodak, Minolta, Nikon, Olympus, Samsung en Sony. Klik op onderstaande link als je op zoek bent naar een camera naar USB kabel:

Camera naar USB 2.0 A kabels

Ten derde onderscheiden wij de zogenaamde USB adapters. Met behulp van een USB On-The-Go adapter, kortweg USB OTG genoemd, verbind je randapparatuur met een USB-poort (o.a. harde schijf, USB-stick) zonder tussenkomst van een computer rechtstreeks met je mobiele apparatuur (o.a. smartphone, tablet). Een USB OTG adapter komt voor in de volgende drie varianten:

USB On-The-Go adapter, USB 2.0 A female - mini USB B male
USB On-The-Go adapter, USB 2.0 A female - micro USB B male
USB On-The-Go adapter, USB 2.0 A female - Samsung 30-pin male

Daarnaast zijn er nog de nodige USB 3.1 adapters die behalve deze OTG-functie ook geschikt zijn voor het converteren van een beeld-, geluid-, en/of datasignaal, zie onderstaande links:

USB adapter, USB 3.1 C male - HDMI A female of USB adapter, USB 3.1 C male - HDMI A + USB 3.1 C + USB 3.0 A female
USB adapter, USB 3.1 C male - VGA female of USB adapter, USB 3.1 C male - VGA + USB 3.1 C + USB 3.0 A female
USB adapter, USB 3.1 C male - RJ45 female

Tot slot noemen wij nog de PS/2 naar USB adapter en de USB naar Parallel adapter c.q. kabel. Met een PS/2 naar USB adapter verbind je een muis en een toetsenbord met een PS/2-aansluiting (6 pin mini DIN) met een computer en met een USB naar Parallel adapter verbind je een printer met een parallelle poort (36 pin Centronics) met een computer. Via onderstaande links ga je direct naar de betreffende producten:

PS/2 naar USB 2.0 A adapter
USB 2.0 A naar Parallel adapter

1.2.2 FireWire kabels
FireWire (ook wel IEEE1394 of iLink genoemd) is een seriële bustechnologie die eind jaren negentig van de vorige eeuw werd ontwikkeld door Apple. FireWire, ontwikkeld ter vervanging van SCSI, is zelf al weer ingehaald door de inmiddels ook al weer verouderde standaard Thunderbolt (ontwikkeld door Apple en Intel) en de allernieuwste standaard USB 3.1 (Intel). FireWire is geschikt voor het overbrengen van een digitaal datasignaal, bijvoorbeeld voor het aansluiten van een digitale camera of een camcorder op een computer, en komt voor in twee versies: FireWire 400 en FireWire 800. Beide hebben een maximale overdrachtssnelheid van respectievelijk 400 en 800 Mb/s. Apple had al een derde versie FireWire op de “plank” liggen, FireWire 3200 (max. 3.2 Gb/s), maar door de komst van Thunderbolt (max. 10 Gb/s) heeft deze laatste versie nooit het levenslicht gezien.

Er bestaan drie typen FireWire connectoren:

4-pin FireWire connector (alleen FireWire 400)
6-pin FireWire connector (alleen FireWire 400)
9-pin FireWire connector (FireWire 400 of FireWire 800)

In de praktijk komen de eerste twee connectoren het vaakst voor. De kleinere 4-pin connector heeft een "deukje" op de lange zijde, terwijl bij de 6-pin connector een van de twee korte zijden de vorm van een halve cirkel heeft. Het verschil tussen beide connectoren is dat een 6-pin connector het aangesloten apparaat ook meteen van voeding voorziet en de 4-pin connector niet. Trouwens, de enige echte FireWire 800 kabel is een FireWire kabel met aan beide zijden een 9-pin FireWire connector, alle overige combinaties levert een FireWire 400 kabel op. Klik hier om direct naar de categorie FireWire kabels te gaan.

1.2.3 Netwerk kabels
Een netwerkkabel, ook wel een patch- of een ethernetkabel genoemd, is geschikt voor het overbrengen van een digitaal datasignaal en wordt gebruikt voor het verbinden van diverse actieve (rand)apparatuur in een computernetwerk. Bij de keuze van een netwerkkabel zijn de volgende drie factoren belangrijk: kwaliteit, kabellengte en kleur. De gewenste kabellengte en kleur spreken voor zich, wat er wordt bedoeld met de kwaliteit van een netwerkkabel zullen wij hieronder verder toelichten:

De kwaliteit van een netwerkkabel wordt bepaald door een tweetal factoren: de bandbreedte en de mate van afscherming van de netwerkkabel.

De bandbreedte (snelheid) van een netwerkkabel wordt aangeduid door de categorie van een netwerkkabel (vaak afgekort als Cat. of CAT). Hoe hoger de categorie van een netwerkkabel hoe hoger de overdrachtssnelheid waarmee data kan worden overgebracht. Hoewel CAT5e al geruime tijd de standaard is, begint dit langzamerhand te verschuiven naar CAT6.

CAT5e kabel: bandbreedte: 100MHz; snelheid: 100Mb/s; max. afstand: 100m
CAT6 kabel: bandbreedte: 250MHz; snelheid: 1Gb/s (10Gb/s); max. afstand: 100m (55m)
CAT6a kabel: bandbreedte: 500MHz; snelheid: 10Gb/s; max. afstand: 100m
CAT7 kabel: bandbreedte: 600MHz; snelheid: 10Gb/s; max. afstand: 100m

Afhankelijk van de mate van afscherming tegen externe storingen (EMI) wordt er onderscheid gemaakt in vier typen netwerkkabel:

UTP kabel (Unshielded Twisted Pair): geen afscherming
FTP kabel (Foiled Twisted Pair): aluminium folie om de vier aderparen
SFTP kabel (Shielded Foiled Twisted Pair): aluminium folie met metalen vlechtwerk om de vier aderparen
PiMF kabel (Pair in Metal Foil): aluminium folie om elk aderpaar afzonderlijk en om alle aderparen samen

Hoewel UTP kabel al geruime tijd de standaard is, begint dit langzamerhand te verschuiven naar FTP kabel. Klik hier om direct naar de categorie Netwerk kabels te gaan.

Behalve “standaard” (cross-over) netwerkkabels in diverse kabellengtes en kleuren is het uiteraard ook mogelijk om zelf een netwerkkabel op maat te maken of om een volledig netwerk aan te leggen. In de categorie Netwerk Aansluitmateriaal vind je alle accessoires van netwerkkabel per meter tot connectoren, koppelstukken, wandcontactdozen en gereedschap voor het creëren van je eigen netwerk.

Tot slot, heb je een groter aantal netwerkkabels nodig in diverse kabellengtes en kleuren, neem dan even contact met ons op. Wij stellen graag per omgaande een vrijblijvende offerte voor je op. Je kunt je aanvraag zowel telefonisch aan ons doorgeven via 046 - 850 28 18 (tijdens kantooruren) als via het contactformulier.

1.2.4 SATA kabels
Ter afsluiting van de digitale datakabels zijn er nog de SATA-kabels. SATA, ook wel S-ATA of Serial ATA genoemd, staat voor Serial Advanced Technology Attachment en is geschikt voor het overbrengen van een digitaal datasignaal. Een SATA-kabel wordt gebruikt voor het aansluiten van diverse apparatuur (o.a. harde schijf, controller kaart, dvd-speler) in of op een computer. De twee meest gangbare versies SATA-kabel zijn de rode SATA 2 kabel (SATA II, SATA300) en de gele SATA 3 kabel (SATA III, SATA600) met een snelheid van respectievelijk 3 en 6 Gb/s. Een interne SATA-kabel wordt gevoed met een interne SATA-voedingskabel. Behalve de interne SATA-kabel bestaat er ook een externe variant, eSATA kabel genoemd. Klik hier om direct naar de categorie SATA kabels te gaan.

1.2.5 Seriële en parallelle kabels
Seriële kabels, ook wel RS-232 kabels genoemd, en parallelle kabels zijn geschikt voor het overbrengen van een analoog datasignaal. Met behulp van een seriële kabel sluit je randapparatuur zoals b.v. een muis of een modem aan op een computer met een vrije seriële poort. Met een seriële verlengkabel verleng je een bestaande seriële kabel. Met een parallelle kabel verbind je randapparatuur zoals b.v. een printer, een scanner of een data switch met een computer met een vrije parallelle poort. De meest gezochte parallelle kabel is een kabel voor het verbinden van een “oude” printer (36-pin Centronics) met een computer met een vrije USB-poort, USB naar parallel kabel. Klik hier om direct naar de categorie seriële en parallelle kabels te gaan.

1.2.6 PS/2 kabels
Ter afsluiting van de datakabels zijn er nog de PS/2 kabels. Een PS/2 kabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog datasignaal en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het aansluiten van een muis of een toetsenbord met een PS/2-aansluiting op een computer met een vrije PS/2-poort. Met een PS/2 verlengkabel verleng je een bestaande PS/2 kabel. Wil je je muis en/of toetsenbord met PS/2-aansluiting (6-pin mini DIN) verbinden met een computer met een vrije USB-poort dan heb je een PS/2 naar USB adapter nodig , ook wel een PS/2 naar USB verloopkabel genoemd. Hiermee converteer je een analoog datasignaal naar een digitaal datasignaal. Deze PS/2 naar USB adapter werkt met elk besturingssyteem (plug & play). Klik hier om direct naar de categorie PS/2 kabels te gaan.

2. Audio- en videokabels
Zowel bij audio- als bij videokabels kan er onderscheid worden gemaakt tussen analoge en digitale kabels. Laten wij beginnen met de audiokabels. Tot de digitale audiokabels behoren optische kabels en digitaal coaxiale kabels, beide ook wel S/PDIF kabels genoemd. Analoge audiokabels kunnen worden onderverdeeld in jack kabels, tulp kabels (o.a. subwoofer kabels) en DIN kabels. Ook luidsprekerkabel, terug te vinden in de hoofdcategorie Kabel per meter behoort tot de audiokabels. Net als bij de computer- en netwerkkabels zullen wij hieronder alle soorten audiokabels stuk voor stuk kort toelichten:

2.1 Optische kabels
De optische kabel is ontwikkeld door Toshiba. De oorspronkelijke naam voor een optische kabel, Toshiba Link, is na verloop van tijd veranderd in kortweg TosLink. Een optische kabel is geschikt voor het overbrengen van een digitaal stereo audiosignaal en wordt gebruikt voor diverse toepassingen, b.v. voor het verbinden van een cd-speler met een versterker of een game console met een televisie. TosLink is de digitale tegenhanger van de analoge tulp connector, die werd ontwikkeld door RCA. Een optische kabel komt voor met twee soorten connectoren. Veruit de meest voorkomende variant is de “standaard” TosLink connector, daarnaast bestaat er nog een 3.5 mm optische connector, ook wel mini TosLink of mini optic(al) genoemd, voor het verbinden van een portable audioapparaat met een optische in- of uitgang op b.v. een versterker. Zo’n mini TosLink connector heeft nog het meeste weg van de alom bekende mini jack connector. Klik hier om direct naar de categorie “Optische kabels” te gaan.

Omdat steeds meer apparaten een optische in- of uitgang hebben kan het voorkomen dat je aansluitmogelijkheden te kort komt om alle gewenste apparatuur “digitaal” met elkaar te verbinden. Onderstaande optische schakelaar, ook wel een optische switch genoemd, kan in dat geval oplossing bieden:

Optische switch

2.2 Digitaal coaxiale kabels
Een digitaal coaxiale kabel is net als een optische kabel geschikt voor het overbrengen van een digitaal stereo audiosignaal. Een digitaal coaxiale kabel is uitgerust met tulp connectoren (enkele andere benamingen voor tulp zijn: RCA, phono en cinch). Wordt er bij een optische kabel gebruik gemaakt van glasvezel voor het transporteren van het audiosignaal, of Plastic Optical Fiber (POF) in het geval het een goedkopere uitvoering betreft, een digitaal coaxiale kabel is voorzien van koperen geleiders (elektrisch). Een andere benaming voor optische en digitaal coaxiale kabels is S/PDIF kabel (Sony/Philips Digital Interface Format). Klik hier om direct naar de categorie “Digitaal coaxiale kabels” te gaan.

Omdat niet alle apparaten zijn voorzien van zowel een optische in- of uitgang (zwarte codering) als een digitaal coaxiale in- of uitgang (oranje codering) kan een van onderstaande omvormers (converters) soms uitkomst bieden:

Digitaal coaxiaal naar digitaal optisch converter
Digitaal optisch naar digitaal coaxiaal converter
Digitaal coaxiaal of optisch naar digitaal optisch of coaxiaal converter

Voor het converteren van een analoog naar een digitaal audiosignaal of een digitaal naar een analoog audiosignaal komt een van onderstaande omvormers wellicht van pas:

Analoog audio naar digitaal audio converter
Digitaal audio naar analoog audio converter
Professionele digitaal audio naar analoog audio converter

2.3 Jack kabels
De oorspronkelijke toepassing van een jack kabel was het doorverbinden van telefoongesprekken in een telefooncentrale. Als je iemand wilde opbellen dan belde je eerst naar de telefooncentrale, vervolgens verbond de operator je door met degene die je wilde spreken. Voor dit doorverbinden werd gebruik gemaakt van een eenvoudig in en uit te “pluggen” 6.3 mm mono jack kabel.

De jack plug werd ontwikkeld in Japan. Een andere benaming voor een jack plug is JIS-connector (Japanese Industry Standard). Van alle verschillende soorten jack connectoren die er zijn (zie uitleg volgende alinea) is de meest populaire jack connector, de 3.5 mm stereo jack plug, geëvalueerd tot de tegenhanger van de Amerikaanse RCA plug. Heb je voor het overbrengen van een stereo audiosignaal twee RCA connectoren nodig (wit/rood), met jack kan dit met een enkele connector. De geringe ruimte die een jack-aansluiting in beslag neemt en de grote gebruiksvriendelijkheid van de connector hebben er beide voor gezorgd dat de jack connector erg populair is geworden voor mobiele toepassingen zoals b.v. hoofdtelefoon.

Zoals gezegd is niet elke jack connector hetzelfde, ze variëren qua dikte. De drie diktes die voorkomen zijn: 2.5 mm, 3.5 mm en 6.3 mm (afgerond op een decimaal). Daarnaast komen de drie varianten ook nog eens voor in zowel een mono als een stereo uitvoering. Of een jack plug mono of stereo is kun je herkennen aan het aantal (meestal zwarte) ringen op een jack plug. Een mono jack plug heeft een ring, een stereo jack connector heeft twee ringen. Tegenwoordig komt een jack stekker met drie ringen (audio plus video) ook steeds vaker voor…

De twee meest populaire jack kabels zijn de 3.5 mm jack naar 3.5 mm jack kabel en de 3.5 mm jack naar 2x tulp kabel . Deze jack kabels zijn beide geschikt voor het overbrengen van een analoog stereo audiosignaal en worden gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen, b.v. voor het verbinden van een smartphone, tablet of mp3-speler met een portable luidspreker of een versterker. Voor het verlengen van een bestaande jack kabel heb je een jack verlengkabel nodig, voor het koppelen van twee jack kabels een jack koppelstuk en voor het (ver)delen van een enkele jack poort biedt een jack splitter uitkomst. Klik hier om direct naar de categorie “Jack kabels” te gaan.

2.4 Tulp kabels
Een tulp kabel wordt gebruikt voor diverse audio- en videotoepassingen. De tulp connector werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf RCA, als tegenhanger van de toen gangbare DIN connector. De voornaamste reden voor het ontwikkelen van de RCA connector was het feit dat een tulp connector veel goedkoper kon worden geproduceerd dan een DIN connector. Andere benamingen voor de in Nederland gangbare term “tulp” zijn RCA, phono en cinch. Wij zullen alle soorten tulp kabels, al dan niet in combinatie met een ander type connector, hieronder kort toelichten:

Voor audiotoepassingen maken wij onderscheid tussen mono en stereo tulp kabels. Een mono tulp kabel wordt vandaag de dag bijna alleen nog gebruikt als subwoofer kabel. Bij stereo tulp kabels onderscheiden wij analoge en digitale kabels. Een tulp kabel waarmee een digitaal stereo audiosignaal kan worden verstuurd, een zogenaamde digitaal coaxiale kabel hebben wij hierboven al toegelicht. Tulp kabels voor het versturen van een analoog stereo geluidsignaal kunnen grofweg worden onderverdeeld in tulp kabels, jack - tulp kabels en DIN - tulp kabels. Uiteraard bestaan er behalve deze tulp aansluitkabels ook nog de nodige tulp verlengkabels en tulp verloopkabels ofwel tulp adapters.

Voor videotoepassingen maken wij onderscheid tussen composiet en component tulp kabels. Een composiet kabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog composiet videosignaal, eventueel in combinatie met een stereo audiosignaal. Bij een composiet kabel wordt het beeldsignaal, ook wel CVBS-signaal genoemd, gecomprimeerd tot een enkel signaal. Een component kabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog component videosignaal. Bij een component kabel wordt het videosignaal opgebouwd uit drie componenten: Y, Pb en Pr. Y staat voor Luminantie (zwart/wit), Pb voor het kleurverschilsignaal blauw en Pr voor het kleurverschilsignaal rood. Een component kabel verstuurd, in verhouding tot andere analoge videokabels (waartoe ook de S-Video kabel behoort, kwalitatief gezien het beste analoge videosignaal. Hoewel inmiddels sterk verouderd bestaan er ook nog een aantal audio/video kabels waarbij tulp wordt gecombineerd met SCART. Klik hier om direct naar de categorie “Tulp kabels” te gaan.

2.5 DIN kabels
Tot slot van de audiokabels behandelen wij de DIN kabels. De DIN connector werd ontwikkeld in Duitsland. DIN is de afkorting voor Duitse Industrie Standaard en is de voorloper van de RCA (tulp) connector. Veruit de meest populaire DIN connector is de 5-pin DIN 180˚ connector die wordt gebruikt voor audiotoepassingen. Het voordeel dat deze 5-polige DIN connector heeft ten opzichte van de RCA connector is dat je voor opname en weergave maar één DIN connector nodig hebt, terwijl je om hetzelfde resultaat te bereiken vier RCA stekkers nodig hebt (twee keer twee voor zowel opname als weergave). Andere DIN connectoren die tegenwoordig nog steeds voorkomen zijn de 2-pin DIN connector voor het aansluiten van luidsprekers, de 4-pin mini DIN connector zoals gebruikt voor een S-Video kabel (ook wel S-VHS kabel genoemd) en de 6-pin mini DIN connector zoals gebruikt bij oude muizen en toetsenborden. Alle overige DIN connectoren zijn inmiddels wel “uitgestorven”.

DIN kabels zijn weer helemaal terug van weggeweest. Met de “revival” van de platenspeler, en in mindere mate het cassettedeck, is er ook weer vraag naar DIN kabels, meestal in combinatie met tulp. Een DIN kabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog stereo audiosignaal. Zoals hierboven uitgelegd is DIN geschikt voor zowel opname als weergave. Let op dat je de juiste kabel of adapter kiest voor jouw toepassing! Kies een DIN - tulp kabel of een DIN - tulp adapter voor weergave van geluid van b.v. een platenspeler via een versterker. Voor zowel opname als weergave kies je voor een DIN - 4x tulp kabel of adapter. Ook in het geval van twijfel biedt deze laatste optie altijd uitkomst! Klik hier om direct naar de categorie “DIN kabels” te gaan.

Na de audiokabels zullen wij hieronder de videokabels toelichten. Een videokabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog of een digitaal videosignaal al dan niet in combinatie met een audio- en/of datasignaal. Met de komst van de HDMI kabel is de populariteit van de analoge videokabel flink afgenomen. Met name de SCART kabel wordt nog maar sporadisch gebruikt. Hetzelfde geldt in mindere mate ook voor de component kabel, de s-video kabel en de composiet kabel. De BNC kabel wordt nog wel regelmatig gebruikt, met name voor beveiligingstoepassingen:

2.6 HDMI kabels
HDMI is de afkorting voor High Definition Multimedia Interface. De HDMI kabel is de digitale opvolger van de analoge SCART kabel en is geschikt voor het overbrengen van een digitaal beeld-, geluid- en datasignaal zonder kwaliteitsverlies. Een HDMI kabel wordt, behalve als monitorkabel (zie computer- en netwerkkabels), gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen, bijvoorbeeld voor het aansluiten van een blu-ray-speler of een laptop op een HD-televisie. Bij Kabelwinkelonline verkopen wij alleen HDMI kabels die voldoen aan de allernieuwste standaard, een zogenaamde HDMI 1.4 kabel of zoals de HDMI-organisatie het bij voorkeur noemt een “high speed HDMI kabel met ethernet”. Wat is er met de komst van de HDMI 1.4 standaard nu eigenlijk veranderd ten opzichte van oudere versies HDMI?

- HDMI Ethernet Channel (HEC)
Een HDMI 1.4 kabel is voorzien van een ethernetkanaal. Dit betekent dat er behalve HD beeld- en geluidsignalen ook tot 100 Mb/s netwerkverkeer via een en dezelfde kabel kan verlopen zonder dat hiervoor een aparte ethernetkabel (UTP kabel) nodig is.

- Audio Return Channel (ARC)
Een HDMI 1.4 kabel is voorzien van een audioretourkanaal. Dit maakt het mogelijk om een audiosignaal terug te sturen van bijvoorbeeld je televisie naar je versterker (en het geluid af te spelen via je luidsprekers) zonder hiervoor een aparte audiokabel te hoeven aansluiten.

- 3D over HDMI ondersteuning
Met HDMI 1.4 zijn datasnelheden van meer dan 10,2 Gb/s haalbaar. Deze bandbreedte maakt het mogelijk om 3D-beelden tot een resolutie van 1080p te kunnen versturen.

- 4K x 2K resolutie-ondersteuning
Een HDMI 1.4 kabel ondersteunt resoluties tot 4096 x 2160p (4Kx2K) bij 24 Hz. Dit komt overeen met viermaal de resolutie van 1080p en is gelijk aan de resolutie van een bioscoopzaal.

Tot slot, HDMI 1.4 is backwards compatible met eerdere versies HDMI. Uiteraard kun je dan geen gebruik maken van bovengenoemde nieuwe functies. Maar waar moet je, behalve het feit dat je het beste kunt kiezen voor zo’n "high speed HDMI kabel met ethernet", nog meer op letten wil je de juiste HDMI kabel kopen? Het enige waar je nu nog op hoeft te letten is of de HDMI kabel is voorzien van hetzelfde formaat connectoren als de HDMI-interfaces op de apparatuur die je wil verbinden. HDMI kent namelijk drie type connectoren:

HDMI A (standaard HDMI)
HDMI C (mini HDMI)
HDMI D (micro HDMI)

Het verschil tussen de connectoren zit uitsluitend in de afmeting, qua functionaliteit zijn ze gelijk. HDMI A, ook wel standard HDMI genoemd, is het grootste, gevolgd door HDMI C (mini HDMI) en de kleinste van de drie HDMI D (micro HDMI). Klik hier om direct naar de categorie “HDMI kabels” te gaan.

2.7 SCART kabels
SCART, ook wel Euroconnector genoemd, is een standaard die werd ontwikkeld in Frankrijk. De afkorting SCART staat voor Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs wat zoveel betekent als “Unie van radio- en televisiefabrikanten”. Het voornaamste doel van de SCART standaard was om het aansluiten van diverse audio-videoapparatuur te standaardiseren. SCART is geschikt voor het overbrengen van een analoog audio-, video en datasignaal en wordt o.a. gebruikt voor het aansluiten van een videorecorder of dvd-speler op een televisie. Een standaard SCART kabel is aan beide uiteinden voorzien van een 21 polige connector (volledig aangesloten connector, dit in tegenstelling tot een “goedkope” 11-pin SCART kabel). Hoewel de SCART kabel nog steeds voorkomt is zijn digitale opvolger, de HDMI kabel, tegenwoordig de meest populaire kabel voor het verbinden van audio-videoapparatuur.

Behalve bovengenoemde standaard SCART kabel wordt een SCART - tulp kabel met name gebruikt voor het aansluiten van mobiele apparaten, zoals b.v. een camcorder, op een televisie. Voor het uitbreiden van het aantal SCART aansluitingen op je televisie maak je gebruik van een SCART splitter. Hoewel de vraag naar standaard SCART kabels met de komst van de HDMI kabel enorm is afgenomen zijn er nog de nodige apparaten in omloop die zijn uitgerust met een of meerdere SCART aansluitingen. Om zo’n apparaat te verbinden met een televisie met een HDMI poort maak je gebruik van een SCART - HDMI converter (omvormer).

2.8 Component kabels
(zie 2.4 Tulp kabels)

2.9 S-Video kabels
Een s-video kabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog videosignaal, bijvoorbeeld voor het verbinden van een videorecorder met een televisie. In tegenstelling tot bij een component kabel waarbij het videosignaal is opgebouwd uit drie componenten, bestaat het beeldsignaal bij een s-video kabel uit twee componenten, Y en C. Y staat voor Luminantie (zwart/wit) en C voor Chrominantie (kleur). De kwaliteit van het videosignaal van een s-video kabel is minder dan dat van een component kabel maar weer beter dan dat van een composiet kabel (zie volgende rubriek). Een s-video kabel, tot de komst van de HDMI kabel uiterst populair voor het verbinden van een laptop met een televisie, is aan beide kanten uitgerust met een 4 polige mini DIN connector.

2.10 Composiet kabels
(zie 2.4 Tulp kabels)

2.11 BNC kabels
De laatste videokabel die wij nog even kort willen toelichten is de BNC kabel. BNC is de afkorting voor Bayonet-Neill-Concelman. Een BNC kabel is geschikt voor het overbrengen van een analoog composiet videosignaal. Een BNC kabel heeft een bajonetsluiting (draaisysteem) waardoor er aan de mannelijke kant een pin nodig is die zich met behulp van een veer vasthecht aan de vrouwelijke kant. Dit zorgt voor een zeer stabiele connectie tussen de verbonden componenten. Een BNC kabel, met een impedantie van 75 Ohm, wordt voornamelijk gebruikt om video-, test- of beveiligingsapparatuur met elkaar te verbinden.

3. Antenne- en satellietkabels
Antenne- en satellietkabels, in de volksmond vaak coax kabels genoemd, zijn geschikt voor het overbrengen van een analoog of een digitaal antennesignaal. Met de komst van Digitenne en 4G internet zijn de kwaliteitseisen die aan een coax kabel worden gesteld sterk toegenomen. Met name de eisen met betrekking tot de afscherming van een coax kabel. Dit betekent overigens niet dat een hoogfrequent afgeschermde coax kabel (met een afscherming van tenminste 90 dB) per definitie duur hoeft te zijn! De meest voorkomende coax kabel, een coax kabel die is voorzien van zogenaamde “standaard”9.5 mm coax pluggen (ook wel IEC- of PAL-connector genoemd) wordt in de meeste gevallen gebruikt voor het verbinden van een televisie met een CAI-wandcontactdoos. Voor toepassingen op het gebied van satelliet en mobiele telefonie (WiFi) wordt over het algemeen gebruik gemaakt van antenne kabels met respectievelijk F-connectoren en SMA-connectoren . Wij zullen alle drie soorten coax kabels hieronder even stuk voor stuk toelichten:

3.1 Coax kabels
Bij coax kabels maken wij onderscheid tussen geassembleerde coax kabels en coax kabel per meter waarbij de connectoren naderhand al dan niet nog zelf bevestigd dienen te worden. Zoals hierboven al aangegeven is voor het verkrijgen van een kwalitatief goed antennesignaal (lees: televisiebeeld) een coax kabel met een hoogfrequente afscherming vandaag de dag onontbeerlijk. Dat een kwalitatief goede coax kabel overigens niet per definitie duur hoeft te zijn bewijst onze 120 dB afgeschermde coax kabel die qua prestaties niet onder doet voor een coax kabel van een gerenommeerd merk zoals bijvoorbeeld Hirschmann.

Ook als je op zoek bent naar coax kabel per meter voor het op maat maken van een coax kabel of voor het aanleggen van coax kabel in en om het huis ben je bij Kabelwinkelonline aan het goede adres. Voor het “binnen” aanleggen van coax kabel adviseren wij bij voorkeur COAX 9 of tenminste COAX 799 antenne kabel. Voor het “buiten” aanleggen van coax kabel geniet COAX 12 de voorkeur. Welke coax pluggen er het beste in combinatie met een bepaalde coax kabel gebruikt kunnen worden staat per type coax kabel onderaan op de betreffende pagina aangegeven. Klik hier als je behalve antenne kabel per meter ook op zoek bent naar overig antenne aansluitmateriaal zoals wandcontactdozen, versterkers, aftak- en verdeelelementen etc.

Tot slot hebben wij nog een tip voor je… Wil je bijvoorbeeld televisie kijken in je slaapkamer maar heb je geen zin om met kabels, connectoren en versterkers aan de gang te gaan dan is deze professionele HDMI zender / ontvanger wellicht de ideale oplossing voor jou!

3.2 F-connector kabels
Een coax kabel met F-connectoren wordt onder andere gebruikt voor het aansluiten van een satelliet-antenne op een televisie of een decoder. De antenne kabel die wordt gebruikt bij een F-connector kabel is over het algemeen iets dunner (3c2v coax kabel) dan de antenne kabel die wordt gebruikt bij coax kabels met IEC-connectoren. Omdat F- en IEC-connectoren steeds vaker door elkaar worden gebruikt zijn er diverse antenne adapters in omloop om een F-connector te veranderen in een IEC-connector of andersom. Klik hier om direct naar de categorie F-connector kabels te gaan.

3.3 SMA kabels
De afkorting SMA staat voor SubMiniature version A. De SMA connector heeft een impedantie van 50 Ohm en werd in de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkeld. in combinatie met RG174 antenne kabel wordt SMA met name gebruikt voor mobiele telefonie en Wi-Fi-toepassingen. Net als F-connecto