Kabels, kabels en nog eens kabels… Of je nu op zoek bent naar een standaard HDMI-kabel of juist die specifieke DIN-kabel voor het aansluiten van je platenspeler op je versterker bij Kabelwinkelonline vind je altijd de kabel die je zoekt... En je hebt hem ook nog eens snel en voordelig in huis! Weet je niet welke kabel je nodig hebt? Neem gerust even contact met ons op, wij vertellen je graag welke kabel geschikt is voor jouw toepassing. Voor persoonlijk advies bel je ons op 046 - 850 28 18 (op werkdagen tijdens kantooruren) of stel je vraag via het contactformulier, wij helpen je graag! Uitgebreide informatie over kabels vind je onderaan de pagina.

Soorten kabels: welke kabel heb ik nodig?

De meest gestelde vraag die wij krijgen is: “welke kabel heb ik nodig voor mijn toepassing?”. Gezien het grote aantal verschillende kabels die soms ook nog eens erg op elkaar lijken begrijpen wij als geen ander dat je af en toe door de bomen het (kabel)bos niet meer ziet… ;) Dus, twijfel je welke kabel je precies nodig hebt, neem gerust even contact met ons op... In het vervolg leggen wij uit wat nu eigenlijk het verschil is tussen al die kabels.

Het verschil tussen kabels kan het beste worden uitgelegd door ze in de eerste plaats te rangschikken op basis van hun toepassing. Door dit te doen kun je kabels grofweg verdelen in de volgende zeven groepen: monitorkabels, datakabels, audiokabels, videokabels, antennekabels, telecomkabels en stroomkabels. Hoewel deze indeling volgens ons de lading goed dekt zijn er, ongeacht voor welke indeling je ook kiest, altijd uitzonderingen op de regel. Neem bijvoorbeeld een smartphone oplaadkabel, vaak ook wel een smartphone oplader genoemd, je kunt zo’n kabel gebruiken voor het opladen van je smartphone of tablet maar je kunt dezelfde kabel ook gebruiken voor het synchroniseren van je smartphone of tablet met je computer. In het eerste geval gebruik je de kabel als stroomkabel, in het tweede geval als datakabel. Maar goed, geen enkel systeem is perfect zullen we maar zeggen… Uitzonderingen zoals in het voorbeeld hierboven op de koop toegenomen maakt de bovengenoemde indeling het geheel al een stuk overzichtelijker. Wij zullen elke groep hieronder verder toelichten:

1. Monitorkabels
Zoals de naam al aangeeft wordt een monitorkabel gebruikt voor het verbinden van een monitor of een andere display met een computer. Een monitorkabel wordt gebruikt voor het overbrengen van een beeldsignaal. De meest gangbare videopoorten (interfaces) op een computer en een monitor zijn: HDMI, DisplayPort, DVI en VGA. De eerste twee interfaces, HDMI en DisplayPort, zijn geschikt voor het versturen van een digitaal videosignaal, DVI voor een digitaal (DVI D), een analoog (DVI A) of zowel een digitaal en een analoog signaal samen (DVI I). VGA is alleen geschikt voor het overbrengen van een analoog beeldsignaal. Klik op een van de onderstaande links om direct naar de betreffende pagina te gaan voor uitgebreide informatie en bijbehorende producten:

HDMI kabels
DisplayPort kabels
DVI kabels
VGA kabels

2. Datakabels
Een datakabel is geschikt voor het overbrengen van een datasignaal tussen enerzijds een computer of een (rand)apparaat en anderzijds een computer of een (rand)apparaat. Net als bij de monitorkabels kunnen ook de datakabels worden verdeeld in digitale en analoge kabels. De meest gangbare digitale datakabels zijn: USB-kabels, FireWire-kabels, netwerkkabels (waaronder UTP-kabels, FTP-kabels, SFTP-kabels en PiMF-kabels) en SATA-kabels. Hoewel digitale datakabels tegenwoordig de overhand hebben komen analoge datakabels, zoals seriële- en parallelle kabels en PS/2-kabels, ook nog steeds voor. Klik op een van de onderstaande links om direct naar de betreffende pagina te gaan voor uitgebreide informatie en bijbehorende producten:

USB kabels
FireWire kabels
Netwerk kabels
SATA kabels
Seriële en parallelle kabels
PS/2 kabels

3. Audiokabels
Een audiokabel is geschikt voor het overbrengen van een mono of een stereo geluidsignaal. Net zoals bij de monitor- en datakabels kunnen ook audiokabels worden onderverdeeld in digitale en analoge kabels. Tot de digitale audiokabels behoren de optische kabels en de digitaal coaxiaal kabels, beide ook wel S/PDIF-kabels genoemd. Het verschil tussen een optische kabel (TosLink kabel) en een digitaal coaxiaal kabel (tulp kabel) is dat bij een optische kabel het audiosignaal wordt verstuurd over een glasvezel en bij een digitaal coaxiaal kabel over een koperdraad (elektrisch). Klik op een van de onderstaande links om direct naar de betreffende pagina te gaan voor uitgebreide informatie en bijbehorende producten:

Optische kabels
Digitaal Coaxiaal kabels

De nog altijd populaire analoge audiokabels kunnen worden onderverdeeld in jack kabels, tulp kabels (o.a. subwoofer kabels) en DIN-kabels. Ook luidsprekerkabel (bij ons per meter "op maat" verkrijgbaar) behoort tot de audiokabels. Klik op een van de onderstaande links om direct naar de betreffende pagina te gaan voor meer informatie en bijbehorende producten:

Jack kabels
Tulp kabels
DIN kabels
Luidsprekerkabel

4. Videokabels
Een videokabel is geschikt voor het overbrengen van een beeldsignaal al dan niet in combinatie met een audio- en/of een datasignaal. Zoals bijna elke groep kabels kunnen ook de videokabels worden onderverdeeld in digitale en analoge kabels. Sinds de komst van de digitale HDMI-kabel is de populariteit van de analoge videokabel sterk verminderd. Met name de SCART-kabel wordt nog maar sporadisch gebruikt. Hetzelfde geldt in mindere mate voor de component kabel, de S-Video-kabel en de composiet kabel. De component en composiet kabels zijn ondergebracht in de groep "Tulp kabels". De BNC-kabel wordt nog wel regelmatig gebruikt, onder andere voor beveiligingstoepassingen. Klik op een van de onderstaande links om direct naar de betreffende pagina te gaan voor uitgebreide informatie en bijbehorende producten:

HDMI kabels
SCART kabels
Component kabels
S-Video kabels
Composiet kabels
BNC kabels

5. Antennekabels
Een antennekabel, in de volksmond meestal een coaxkabel genoemd, is geschikt voor het overbrengen van een analoog of een digitaal antennesignaal. Bij een antennesignaal wordt het beeld- en geluidsignaal gecomprimeerd tot een enkel signaal. Met de komst van Digitenne, 4G-internet en de nieuwe ontwikkelingen die nog in het verschiet liggen zijn de kwaliteitseisen die aan een coaxkabel worden gesteld sterk toegenomen, met name aan de eisen met betrekking tot de afscherming van een antennekabel. De meest gangbare antennekabel is voorzien van “standaard” 9.5 mm coax pluggen, ook wel IEC- of PAL-connectoren genoemd, en wordt in de meeste gevallen gebruikt voor het aansluiten van een televisie op een CAI-wandcontactdoos of een AOP (abonnementsovernamepunt). Voor toepassingen op het gebied van satelliet, mobiele telefonie en Wi-Fi wordt over het algemeen gebruik gemaakt van respectievelijk een F-connector kabel of een SMA-kabel. klik op een van de onderstaande links om direct naar de betreffende pagina te gaan voor uitgebreide informatie en bijbehorende producten:

Coax kabels
F-connector kabels
SMA kabels

6. Telecomkabels
De voorlaatste groep kabels die wij onderscheiden zijn de telecomkabels die zowel geschikt zijn voor het overbrengen van een analoog als een digitaal signaal. Tot de telecomkabels, veruit de kleinste groep kabels, behoren de modulaire hoorn- en toestelkabels voor traditionele telefonie en ISDN-toepassingen. Er bestaan drie verschillende soorten telecomkabels: RJ10-kabels (telefoonhoornkabel), RJ11-kabels (telefoontoestelkabel) en RJ12-kabels (ISDN-apparatuur). Klik op onderstaande link om direct naar de betreffende pagina te gaan voor uitgebreide informatie en bijbehorende producten:

Telecom kabels

7. Stroomkabels
Tot slot onderscheiden wij de groep stroomkabels voor het voeden van de meest uiteenlopende apparatuur. Stroomkabels kunnen grofweg worden verdeeld in interne en externe stroomkabels. Interne stroomkabels, ook wel interne (sata) voedingskabels genoemd, zijn geschikt voor het voeden van diverse componenten en (rand)apparatuur in een computer. Tot de externe stroomkabels rekenen wij alle voedingskabels waarmee je een apparaat via het lichtnet (stopcontact) van stroom voorziet. Andere benamingen voor een externe stroomkabel zijn: netsnoer, apparaatsnoer, netvoedingskabel of power cord. Klik op een van de onderstaande links om direct naar de betreffende pagina te gaan voor uitgebreide informatie en bijbehorende producten:

Interne stroomkabels

Externe stroomkabels

Nu je, door alle kabels te rangschikken op basis van hun toepassing, het verschil weet tussen kabels zullen wij in het vervolg uitleggen waarin het verschil in kwaliteit zit tussen de ene en de andere kabel.


De kwaliteit van kabels

Zit er veel verschil in kwaliteit tussen een goedkope en een dure HDMI-kabel? Waar zit hem het prijsverschil nu in tussen die optische kabel van € 9,95 en die van € 29,95? Zomaar een paar vragen die wij geregeld krijgen over de kwaliteit van kabels…

Hoe zit het nu eigenlijk met de kwaliteit van kabels?
Laten wij beginnen met te zeggen dat er nauwelijks tot geen slechte kabels worden gemaakt. Oké, er zal heus wel eens een defecte kabel op de markt verschijnen, het blijft per slot van rekening een massaproduct, en wat mag je als consument verwachten van een kabeltje dat nauwelijks iets kost, maar over het algemeen is de kwaliteit van (in ieder geval onze) kabels redelijk tot zeer goed te noemen.

Toch bestaat er wel degelijk kwaliteitsverschil tussen kabels. Dit kwaliteitsverschil zit hem echter maar in beperkte mate in de werking van de kabel. Al helemaal bij kabels tot een kabellengte van pak hem beet twee tot drie meter kan er niet zoveel mis gaan met de kwaliteit het signaal. Bij digitale kabels is dit al helemaal niet het geval, die doen het wel of die doen het niet, simpel!

Het prijsverschil tussen de ene en de andere kabel wordt met name bepaald door het kwaliteitsverschil van de gebruikte grondstoffen. Wij zullen een aantal voorbeelden geven:

1. Het soort PVC dat gebruikt wordt voor het maken van een kabel. Voor een goedkopere kabel wordt een ander soort PVC gebruikt dan voor een duurdere kabel. Een goedkopere kabel is over het algemeen dan ook stugger dan een veelal soepele duurdere kabel.

2. Het materiaal waarvan de geleider(s) is gemaakt. De ader(s) van een voordelige kabel is (zijn) meestal gemaakt van staal, aluminium of heel erg dun koper. Bij de vervaardiging van een duurdere kabel wordt gebruik gemaakt van 100% koperen geleiders of zelfs OFC (Oxygen Free Copper). Over het algemeen geldt: hoe langer de kabel hoe groter de invloed van het gebruikte materiaal voor de vervaardiging van de geleider(s) wordt op de kwaliteit van het uiteindelijke signaal.

3. De mate van afscherming van een kabel tegen externe storingen (EMI/RFI) die de kwaliteit van het signaal negatief kunnen beïnvloeden. Voor het afschermen van een kabel wordt over het algemeen aluminiumfolie en/of koper(folie) gebruikt. Een betere afscherming is uiteraard ook van invloed op de verkoopprijs van een kabel. Over het algemeen geldt: hoe duurder de kabel, hoe beter de afscherming van de kabel.

4. Het wel of niet aanwezig zijn van ferrietkernen om een kabel is ook van invloed op de hoogte van de uiteindelijke verkoopprijs. Ook ferrietkernen, ook wel suppressors of ferrite beats genoemd, beschermen het signaal dat over de kabel wordt verstuurd tegen eventuele negatieve invloeden door EMI/RFI. Tegenwoordig wordt in plaats van ferrietkernen ook wel PVC gebruikt waarin een “bescherming” tegen negatieve invloeden door EMI/RFI zit.

5. Een goedkopere kabel heeft vaak PVC-connectoren terwijl een duurdere kabel in veel gevallen dubbel gegoten connectoren of connectoren met een metalen behuizing heeft. Omdat metaal een stuk steviger is dan PVC kan een kabel met metalen connectoren wel tegen een stootje. Dit kan wel eens van pas komen als een kabel intensief of voor professionele doeleinden wordt gebruikt.

6. Tot slot hebben de connectoren van een duurdere kabel vaak 24 karaats vergulde contacten terwijl de connectoren van een goedkopere of een budget kabel geen vergulde contacten of zeer dun vergulde contacten heeft. Het gevolg hiervan is dat de contacten van een niet vergulde kabel op den duur kunnen gaan roesten.

Ons advies, een goede kabel hoeft niet duur te zijn… Wil je een afstand van meer dan drie meter overbruggen, gebruik je een kabel intensief of voor professionele doeleinden of vind je die dure kabel nou eenmaal gewoon mooier, kies dan een kabel die aan die gewenste kwaliteitseisen voldoet. In alle andere gevallen adviseren wij: kies voor een standaard kwaliteit kabel...

Heb je naar aanleiding van bovenstaand verhaal nog een vraag of heb je nog behoefte aan aanvullende informatie neem gerust even contact met ons op. Op werkdagen tijdens kantooruren zijn wij telefonisch bereikbaar op 046 - 850 28 18. Je kunt je vraag ook aan ons kwijt via het contactformulier. Wij helpen je graag!