Luidsprekerkabel

OFC-luidsprekerkabel met 100% zuurstofvrije koperen geleiders is de beste keuze voor het verbinden van je luidsprekers met je versterker. Ben je juist op zoek naar goedkoop luidsprekerkabel kies dan voor CCA-luidsprekerkabel met aluminium geleiders. Kies vervolgens de gewenste aderdikte en kleur en bestel precies het aantal meter luidsprekerkabel dat je nodig hebt… Weet je niet welke aderdikte je het beste kunt kiezen? Onderaan de pagina leggen wij je alles uit over luidsprekerkabel. Of neem contact met ons op voor persoonlijk advies. Wij zijn bereikbaar via 046 - 850 28 18 of via het contactformulier. Wij helpen je graag!

2 Artikel(en)

per pagina

2 Artikel(en)

per pagina

Welke luidsprekerkabel kopen?

Over de vraag welke luidsprekerkabel je het beste kunt kiezen bestaan de meest uiteenlopende theorieën en fabeltjes. Laten wij beginnen bij het begin. Met een luidsprekerkabel verbind je je luidsprekers met je versterker, "lijkt mij logisch" zou Johan Cruijff zeggen! Wat je nu graag wil bereiken is dat de luidsprekerkabel zo min mogelijk onbedoelde invloed heeft op de uiteindelijke geluidskwaliteit.

Een negatieve invloed op de uiteindelijke geluidskwaliteit kan (theoretisch) worden veroorzaakt door de volgende factoren:

1. De luidsprekerkabel heeft een te hoge capaciteit¹ en zelfinductie² (zie "uitleg begrippen" onderaan de pagina);
2. De luidsprekerkabel heeft een te hoge weerstand

De luidsprekerkabel heeft een te hoge capaciteit en zelfinductie
Luidsprekerkabel met een te hoge capaciteit en zelfinductie kan een negatieve invloed hebben op de geluidskwaliteit, met name op de hoge tonen. Maar wees gerust! Het gaat hier in de meeste gevallen uitsluitend om een theoretisch probleem. Negatieve effecten door een te hoge capaciteit en zelfinductie treden namelijk pas op vanaf een kabellengte van enkele tientallen meters.Wil je toch een langere afstand overbruggen, wij hanteren hierbij als vuistregel een afstand van 25 meter of meer per luidspreker, dan adviseren wij om te kiezen voor OFC-luidsprekerkabel met een aderdikte van 2x 4.0 mm².

De luidsprekerkabel heeft een te hoge weerstand
Van grotere invloed op de geluidskwaliteit is de hoeveelheid weerstand die een luidsprekerkabel ondervind. Weerstand is de eigenschap van materialen om de doorgang van elektrische stroom te belemmeren. De weerstand van een luidsprekerkabel wordt in grote lijnen beïnvloed door de volgende factoren:

1. Het materiaal van de geleiders
2. De aderdikte en de kabellengte van de luidsprekerkabel

Het materiaal van de geleiders
Ten eerste is het belangrijk van welk materiaal de geleiders (aders) van een luidsprekerkabel zijn gemaakt. Wij adviseren om te kiezen voor OFC-luidsprekerkabel (100% puur zuurstofvrij koper). Behalve dat OFC-luidsprekerkabel een zeer lage weerstand heeft staat het ook nog eens garant voor een kristalheldere en dynamische geluidsweergave. Dit in tegenstelling tot "goedkoop" luidsprekerkabel met aluminium geleiders (CCA).

Tip: als het materiaal waarvan de luidsprekerkabel is vervaardigd niet specifiek wordt vermeld, houd er dan rekening mee dat het in de meeste gevallen gaat om luidsprekerkabel met aluminium geleiders!

De aderdikte en de kabellengte van een luidsprekerkabel
Ook de aderdikte en de kabellengte van een luidsprekerkabel zijn van invloed op de geluidskwaliteit. Wij adviseren om de volgende drie eenvoudige richtlijnen aan te houden:

1. Hoe dikker de luidsprekerkabel hoe beter (lees: hoe minder weerstand)
2. Hoe korter de luidsprekerkabel hoe beter (lees: hoe minder weerstand)
3. Zorg er tot slot voor dat alle luidsprekerkabels even lang zijn (dit voorkomt een eventuele vertraging in de weergave van de afzonderlijke luidsprekers).

Leg eens uit hoor ik je denken... Het zit zo, de aderdikte en de kabellengte van een luidsprekerkabel beïnvloeden de dempingsfactor van een versterker. De kwaliteit van een versterker wordt met name bepaald door de dempingsfactor van de eindtrap. Hoe hoger de dempingsfactor, hoe beter de versterker. Een hoge dempingsfactor 'dwingt' de luidspreker om het elektrische signaal exact te volgen. Elke weerstand tussen de versterker en de luidspreker vermindert dit 'dwingen'. Een hoge dempingsfactor zorgt er dus voor dat de lage tonen "strak" door de luidsprekers worden weergegeven. Luidsprekers hebben namelijk de neiging om na een uitslag (beweging) na te trillen. Een hoge dempingsfactor voorkomt dit "uitslingerverschijnsel". Sluit je je luidspreker dus aan met een te dunne luidsprekerkabel dan verslechtert de dempingsfactor en gaat de luidspreker ongecontroleerd bewegen. Uiteraard is er van een strak geluid dan geen sprake meer...


Hoe luidsprekerkabel aansluiten?

Om het aansluiten te vergemakkelijken is luidsprekerkabel voorzien van een polariteitsmarkering (+/-). Meestal gebeurt dit door op de isolatie van een van de twee geleiders een lijn (+) aan te brengen. Ook komt het voor dat de isolatie van beide geleiders een andere kleur hebben (rood/zwart). Voor een optimale geluidskwaliteit verbind je de rode uitgang op je versterker (+) met de rode ingang op je luidspreker (+) en de zwarte uitgang op je versterker (-) met de zwarte ingang op je luidspreker (-). De geluidskwaliteit zal sterk achteruit gaan als je beide polen verkeerd om aansluit. Echter, je versterker en/of luidsprekers zullen hierdoor niet beschadigen of defect raken!

In plaats van de luidsprekerkabel rechtstreeks met je versterker en luidsprekers te verbinden kun je er in de meeste gevallen (zeker als je kiest voor zo dik mogelijk OFC-luidsprekerkabel) het beste voor kiezen om gebruik te maken van banaan stekkers, luidspreker terminals of luidspreker spades. De meeste versterkers en luidsprekers hebben banaan terminals of klemcontacten.

Als je bij een banaan terminal aan de achterkant het zwarte “kapje” verwijderd komt de opening tevoorschijn waarin je de banaan stekker kunt bevestigen. Bij klemcontacten kun je de luidsprekerkabel heel eenvoudig met luidspreker terminals bevestigen door het “lipje” omlaag te duwen en de luidspreker terminals in de opening te bevestigen (klemcontacten met een drukknop komen ook nog weleens voor). Tot slot zijn luidspreker spades een handige oplossing als je apparatuur is uitgerust met schroefcontacten (komt vaak alleen nog voor bij “oudere” apparatuur). Bij alle luidsprekerkabels staan onderaan de pagina de bijbehorende banaan stekkers, luidspreker terminals en luidspreker spades vermeld.

Persoonlijk advies luidsprekerkabel

Weet je niet precies welke luidsprekerkabel je nodig hebt, of kun je wellicht aanvullend advies gebruiken bij het op de juiste manier bevestigen van de luidsprekerkabel? Neemt dan gerust even contact met ons op, wij adviseren je graag welke luidsprekerkabel en bijbehorende accessoires het meest geschikt zijn in jouw situatie. Wij zijn zowel telefonisch bereikbaar via 046 - 850 28 18 als via het contactformulier. Wij helpen je graag!


Uitleg begrippen
¹capaciteit = het vermogen tot het opslaan van elektrische lading.
²zelfinductie = het verschijnsel dat een elektrische stroom door een geleider een magnetisch veld opwekt, en dat dat magnetische veld weer een tegenspanning veroorzaakt in dezelfde geleider.