Swipe to the left

Voedingsadapter vervangen

By Patrick Mulder 5 years ago 17254 Views No comments

Je kent het wel, je hebt een laptop, een navigatiesysteem of een dvd-speler voor in de auto maar na verloop van tijd begeeft de meegeleverde voedingsadapter het. Waarschijnlijk ook nog door je eigen schuld omdat je (jij!) de kabel bij het opbergen altijd netjes om de voedingsadapter wikkelt waardoor er nu een breuk in de kabel zit... Maar goed, hoe kies je nu een vervangende voedingsadapter of hoe zo'n ding ook heten mag?

De eerste vraag die je moet beantwoorden is of je op zoek bent naar een voedingsadapter voor in het stopcontact (lichtnet) of voor in de auto? Een voedingsadapter voor het voeden en/of opladen van je apparaat via het stopcontact heet een AC/DC adapter (ook wel lichtnetadapter, stroomadapter of plug-in adapter genoemd om maar een paar andere benamingen te noemen). Een voedingsadapter voor in de auto heet een DC/DC adapter.

Aan de slag!

Om te beginnen is het erg handig als je de kapotte voedingsadapter er even bij pakt. Vaak staat de benodigde informatie ook in de handleiding vermeld (als je die nog hebt) of op het apparaat zelf. Heb je alles bij de hand? Ook je rekenmachine?

Zoek nu de volgende drie gegevens op:

1. Ingangsvoltage, in het Engels "INPUT" genoemd; uitgedrukt in Volt (V)

2. Uitgangsvoltage, in het Engels "OUTPUT" of "DC OUTPUT" genoemd; ook uitgedrukt in Volt (V)

3. Uitgaande stroom, dit staat meestal direct achter het uitgangsvoltage vermeld; uitgedrukt in Ampère (A of mAh)

Heb je alles kunnen vinden? Pak dan je rekenmachine erbij, we gaan rekenen!

Reken het volgende uit:

W = V x A (waarbij 1A = 1000mAh)

Voorbeeld:

Ingangsvoltage = 100-240V (AC)

Uitgangsvoltage = 19V (DC)

Uitgaande stroom = 4.74A

W = 19 x 4.74 = 90.06

Conclusie:

In ons voorbeeld zijn we dus op zoek naar een AC/DC adapter (want het ingangsvoltage is 100-240V) met een maximum vermogen van 90 Watt (afgerond).

Je bent er bijna!

Nu je weet welke "sterkte" de voedingsadapter moet hebben kun je daadwerkelijk op zoek gaan naar een geschikte adapter. Dit doe je als volgt:

Klik zo dadelijk op de onderstaande link en kies in de linker kolom ("Keuzehulp") bij de filter "Maximum vermogen" de uitkomst van je eigen berekening (in ons voorbeeld was dit 90W). Staat jouw uitkomst er niet bij, kies dan het eerstvolgende hogere maximum vermogen.

Klik daarna, wederom in de kolom Keuzehulp, bij de filter "Uitgangsvoltage" op het door jou benodigde uitgangsvoltage (in ons voorbeeld was dit 19V). Als het goed is heb je nu de geschikte voedingsadapter voor jouw toepassing gevonden. Zo niet, kies dan voor een voedingsadapter met het eerstvolgende hogere wattage.

https://www.kabelwinkelonline.nl/opladen-voeden/voedingsadapters

Hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit? Neem dan even contact met ons op, wij helpen je graag bij het zoeken naar de juiste voedingsadapter. Wij zijn zowel telefonisch bereikbaar via 046 - 850 28 18 als via het contactformulier (zie www.kabelwinkelonline.nl).