Swipe to the left

Kwaliteit van kabels

By Patrick Mulder 4 years ago 8490 Views No comments

Zit er veel verschil in kwaliteit tussen een goedkope en een dure HDMI kabel? Waar zit hem het prijsverschil nu in tussen die optische kabel van €4,95 en die van €29,95? Is deze vergulde jack kabel met metalen connectoren nou zoveel beter dan die standaard jack kabel? Zomaar een paar vragen die ik geregeld krijg van een klant… Hoe zit het met de kwaliteit van kabels…?

Laat ik beginnen met te stellen dat er nauwelijks of geen slechte kabels worden geproduceerd! Oké, er zal heus wel eens een defect kabeltje op de markt verschijnen, maar over het algemeen is de kwaliteit van kabels goed tot zeer goed te noemen.

Toch bestaat er wel degelijk kwaliteitsverschil tussen kabels. Dit kwaliteitsverschil zit hem echter maar in beperkte mate in de werking van de kabel. Zeker bij kabels tot een kabellengte van pak hem beet vijf meter kan er niet zoveel mis gaan met de kwaliteit het signaal. En bij digitale kabels is dit al helemaal niet het geval, die doen het wel of die doen het niet, simpel...

Het prijsverschil wordt met name bepaald door het verschil in grondstoffen dat er voor de productie van een kabel wordt gebruikt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

- Het soort PVC dat gebruikt wordt voor het maken van de kabel. Voor goedkopere kabels wordt een ander soort PVC gebruikt dan voor duurdere kabels. Goedkopere kabels zijn dan ook vaak een stuk stugger dan de veelal soepele duurdere kabels.

- Het materiaal waarvan de geleider(s) is gemaakt. De geleider(s) van goedkopere kabels is meestal vervaardigd van staal, aluminium of heel erg dun koper. Bij de vervaardiging van duurdere kabels wordt gebruik gemaakt van massief koper of zelfs OFC (Oxygen Free Copper). Hoe langer de kabel hoe groter de invloed van het gebruikte materiaal wordt op de kwaliteit van het signaal.

- De mate van afscherming van een kabel tegen elektromagnetische Interferentie (EMI). Dit zijn externe storingen die de kwaliteit van het signaal kunnen beïnvloeden. Voor het afschermen van een kabel wordt over het algemeen aluminiumfolie en/of koper gebruikt. Een betere afscherming is uiteraard ook van invloed op de verkoopprijs.

- Het wel of niet aanwezig zijn van ferrietkernen om de kabel is ook van invloed op de hoogte van de verkoopprijs. Ook ferrietkernen (ook wel suppressors of ferrite beats genoemd) beschermen het signaal dat over de kabel wordt verstuurd tegen EMI.

- Goedkopere kabels zijn vaak uitgerust met PVC-connectoren terwijl duurdere kabels connectoren met een metalen behuizing hebben. Het spreekt voor zich dat metalen connectoren robuuster zijn dan PVC-connectoren en hierdoor wel tegen een stootje kunnen. Dit kan wel eens van pas komen als een kabel intensief of voor professionele doeleinden gebruikt wordt.

- Tot slot hebben de connectoren van duurdere kabels vaak 24 karaat vergulde contacten terwijl de connectoren van goedkopere kabels of helemaal geen vergulde of zeer dun vergulde contacten hebben. Het gevolg hiervan is dat de contacten van goedkopere kabels op den duur onderhevig kunnen zijn aan corrosie.

Mijn advies, een goede kabel hoeft niet duur te zijn… Moet je een afstand van meer dan vijf meter overbruggen, gebruik je een kabel intensief of voor professionele doeleinden of vind je die dure kabel nou eenmaal mooier, kies dan een kabel die aan de gewenste kwaliteitseisen voldoet…

Klik hier om direct naar de categorie "Kabels" te gaan.

Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, neem dan even contact met ons op. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze!