Swipe to the left

januari 2016

USB-laadkabel alweer kapot?

By Patrick Mulder 5 years ago 29483 Views No comments

Herken je de volgende situatie? De accu van je smartphone of tablet is bijna leeg en half in paniek ren je door het huis om je USB-laadkabel te zoeken. Als je je kabel uiteindelijk hebt gevonden en de stekker in je telefoon of tablet steekt gebeurt er echter helemaal niets… Nee hè, is mijn USB-laadkabel nu alweer kapot?

Waarom gaan USB-laadkabels toch zo snel kapot?

Een niet of slecht functionerende USB-laadkabel wordt meestal veroorzaakt door een kabelbreuk of een los contact in de connector. USB-laadkabels zijn, mede door de kleine afmetingen die de connectoren hebben, nu eenmaal vrij "gevoelige" kabels. Tevens leert de ervaring ons dat een consument lang niet zo voorzichtig omspringt met de door de producent meegeleverde accessoires als de smartphone of tablet zelf. Hoe kun je een kabelbreuk of een los contact in de toekomst voorkomen?

Kabelbreuk

Een kabelbreuk wordt meestal veroorzaakt door het gebruik van je smartphone of tablet tijdens het opladen. Een te hoge spanning of het "knikken" van de USB-laadkabel kan op den duur een kabelbreuk veroorzaken. Ook het oprollen van de kabel om je apparaat werkt niet bevorderend voor de levensduur van je laadkabel. Wil je je smartphone of tablet tijdens het opladen gewoon blijven gebruiken schaf dan een langere kabel aan dan de standaard bij het toestel meegeleverde kabel (meestal 1 meter). Let er tijdens het opladen ook op dat je de kabel niet te veel buigt.

Los contact

De tweede oorzaak van een defecte USB-laadkabel is een los contact in de connector. Dit wordt veroorzaakt doordat de laadkabel na het opladen niet op de juiste manier uit de smartphone of tablet wordt gehaald. Door aan de kabel te trekken in plaats van aan de connector ontstaat er op den duur een los contact op het punt waar de kabel aan de connector is gesoldeerd.

Nieuwe USB-laadkabel nodig? Zie onderstaande links:

Apple USB-laadkabels

Samsung USB-laadkabels

Micro USB-laadkabels